вівторок, 25 травня 2021 14:37

Англійський футбол має найкращі мізки

29 травня в португальському Порту відбудеться фінальний матч Ліги чемпіонів з футболу. Зустрінуться дві команди з англійської прем'єр-ліги – "Манчестер Сіті" й "Челсі". За три дні до цього був вирішальний матч Ліги Європи за участі "Манчестер Юнайтед". 2019 року Кубок Ліги чемпіонів розіграли "Ліверпуль" і "Тоттенгем".

Які причини домінування англійської прем'єр-ліги та чи довго воно триватиме?

– Гроші й топові тренери забезпечують англійському футболу великий відрив, – каже футбольний експерт 29-річний Вадим ЛУКОМСЬКИЙ. – Фінансова перевага англійської прем'єр-ліги над конкурентами триває понад 10 років. І цей розрив дедалі зростає. Насамперед завдяки телевізійному контракту. Він навіть за пандемії коронавірусу дає змогу менше залежати від інших прибутків.

Англійці щоліта витрачають на гравців більше за будь-яку іншу лігу. Це позначається на якості провідних команд. Попри націнку, яку повинні платити клуби АПЛ за статус найсильнішої, та переоцінених гравців.

Зараз час, коли не зірки вирішують, а якість тренерської роботи

Доповнило цю перевагу запрошення провідних тренерів. Найперший прийшов з Іспанії Маурісіо Почеттіно, але він тоді ще не був топнаставником. Став ним, розвиваючись із "Тоттенгемом", дійшов до фіналу Ліги чемпіонів. Зараз в Англії працюють Хосеп Ґвардіола, Юрґен Клопп, Томас Тухель, Карло Анчелотті. Внесок зробили Антоніо Конте, Жозе Моуріньйо. Є ще нестандартні, не надто відомі, але по-своєму цікаві тренери – Унаї Емері, який працював з "Арсеналом", Марсело Б'єлса з "Лідса".

Це допомогло трансформувати гроші в клас. Зараз час, коли не зірки вирішують, а якість тренерської роботи. АПЛ має найкращі футбольні мізки. Це дає чемпіонату змогу бути найсильнішим з погляду організації гри. Вона не завжди видовищна у класичному розумінні цього слова. Але веде до домінування в єврокубках.

Автор: gettyimages.com
  Головний тренер ”Манчестер Сіті” Хосеп Ґвардіола (праворуч) вітає колегу з ”Челсі” Томаса Тухеля перед матчем національного чемпіонату в Манчестері 8 травня. ”Челсі” переміг на виїзді – 2:1. 29 травня команди зустрінуться у фінальному поєдинку Ліги чемпіонів
Головний тренер ”Манчестер Сіті” Хосеп Ґвардіола (праворуч) вітає колегу з ”Челсі” Томаса Тухеля перед матчем національного чемпіонату в Манчестері 8 травня. ”Челсі” переміг на виїзді – 2:1. 29 травня команди зустрінуться у фінальному поєдинку Ліги чемпіонів

Шість клубів ліги пристали на пропозицію створити суперлігу. Що ними рухало?

– Вона була потрібна окремим власникам, які хотіли більше грошей.

Кожен мав свої мотиви. Хоч засновниками й ініціаторами стали керівники іспанського "Реала" Флорентіно Перес та італійського "Ювентуса" Андреа Аньєллі. Американці активно брали в ньому участь. Просували свою модель розвитку. Звідси участь "Ліверпуля", "Арсенала" та "Манчестер Юнайтед", бо власники цих клубів – зі США.

"Челсі" й "Манчестер Сіті" злякалися, що залишаться поза новою лігою. У них було менше можливостей впливати на проєкт. Для "Тоттенгема" щастя опинитися серед провідних клубів Європи.

Хто з провідних чемпіонатів готовий конкурувати з англійською прем'єр-лігою?

– Найближче – іспанська Ла Ліга.

Мені імпонує, як розвивається німецька бундесліга. Там майже немає зірок. Команди не ставлять на індивідуальностей. Більше – на якість власного продукту. Хороший менеджмент майже в усіх клубах.

Італійців оцінюю найнижче. За рівнем футболу вони значно поступаються.

Що може посунути Англію з лідерів?

– Відтік провідних тренерів. Але зараз відстань до інших чемпіонатів така велика, що про це в найближчій перспективі не варто говорити.

Англійській прем'єр-лізі бракує внутрішньої конкуренції. Три з останніх чотирьох чемпіонатів виграв "Манчестер Сіті". Як це вирішити?

– Ті самі причини. "Сіті" – найбагатша команда, має одного з найкращих тренерів сучасності – Хосепа Ґвардіолу.

Клуб переплачує за гравців, бере футболістів, які підходять системі, а не зірок. Заслуга Ґвардіоли – висока. Він до АПЛ, у "Барселоні" та "Баварії", виграв усі чемпіонські титули, крім одного. В Англії у чемпіонатах більше перемагав, ніж програвав. На дистанції чемпіонату його важко обійти.

Конкуренцію "Манчестер Сіті" складуть "Ліверпуль" і "Челсі"

Пепу створили всі умови. "Сіті" став першим клубом, де він затримався довше, ніж на чотири роки. В нього є підтримка керівника клубу, йому дають усі можливості для успішної роботи. В таких умовах міг виграти ще більше. Аби обійти "Сіті", потрібно показати щось особливе.

Хто може скласти конкуренцію "містянам"?

– Насамперед "Ліверпуль" і "Челсі". Ліверпульці залишаються командою, яка протягом двох сезонів підтримувала ритм "Сіті". Раз поступилися одним очком, а в іншому обійшли. Ніхто такого не показував. Цього сезону команда Клоппа тримала цей рівень першу частину чемпіонату. В наступному не буде такого щільного календаря й великої кількості травм. Склад команд дає змогу ще рік-два боротися за найвищі місця.

"Челсі" із тренером Тухелем має потенціал. Зараз бачимо недосконалу схему, заточену на результат. Влітку він вдосконалюватиме команду. Може змінювати схему гри. Насамперед у захисті.

Ул-Ґуннар Сульшер у "Манчестер Юнайтед" виконує хорошу роботу, але його потенціал не дає змоги боротися за чемпіонство. Якщо змінювати норвежця, то має бути кандидатура вища за класом.

Хто із середняків може прибитися до провідних команд?

– "Лестер" і "Евертон". Перші мають фахове керівництво і знайшли свого тренера – Брендана Роджерса. У других великі амбіції. Готові витрачати. Запросили іменитого фахівця Карло Анчелотті. Таке враження, що в певних аспектах італієць відстає. Але під своє ім'я може запрошувати гравців. Не варто очікувати швидкого ривка.

"Лідс" – тренерська команда Марсело Б'єлси. Аргентинець підписує контракт тільки на рік. Вони поступово розвиваються.

"Вест Гем" добре провів цей сезон. Якщо зможе підтвердити рівень наступного, матиме можливість для розвитку.

Мессі, Роналду, Мбаппе, Ней­мар, Голанд не грають в Англії. Чи не бракує лізі суперзірок?

– Їх вистачає. Є Кевін Де Брюйне із "Сіті", Бруно Фернандеш, який грає за "Юнайтед", – зірка, якій бракує піару. Мохаммед Салах із "Ліверпуля" – гравець номер один для мусульманського світу.

Мессі й Роналду – зірки, але вже пенсіонери. Не можна сказати, що вони за рівнем гри значно допоможуть будь-якій команді АПЛ. У сезоні, що закінчився, їхні клуби не змогли здобути внутрішні титули.

Зараз ви читаєте новину «Англійський футбол має найкращі мізки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути