Ексклюзиви
четвер, 22 серпня 2019 17:35

Якщо почне горіти ліс навколо міста – люди приречені. Інших доріг немає

Автор: фото: REUTERS
  Дерева горять в Іркутській області в Росії. Ліс далеко від населених пунктів, тому його вирішили не гасити
Дерева горять в Іркутській області в Росії. Ліс далеко від населених пунктів, тому його вирішили не гасити

У Росії горить понад три мільйони гектарів лісу. Вогонь не можуть загасити в Іркутській області, Красноярському краї та Бурятії. Перші займання фіксували наприкінці червня. Екологи пояснювали це щорічними лісовими пожежами, які триватимуть до середини липня. Зараз кажуть, що через суху спекотну погоду палатиме щонайменше ще два тижні.

Ліси горять також у Канаді та США – на Алясці та в штаті Каліфорнія. Американські пожежники кажуть, ситуація під контролем

Елеонора УШКАЛОВА, 56 років, педіатр, Іркутськ:

– Ми спершу не хвилювалися, бо горить щороку. Але кілька днів дим приносило сюди. Утворився смог. Колеги казали, що мають ­проблеми астматики й алергіки.

Мали два критичні випадки. У здорової дитини почався набряк легенів із зупинкою серця й дихання. А малюку з дитячим церебральним паралічем бракувало кисню. Обох врятували. Але це матиме наслідки.

Кум працює в лісництві. Двох дітей вчить у Німеччині. Має величезну дачу і два нові авто. Возить за гроші чиновників на полювання. Позаторік проговорився, що незаконно вирубаний ліс продають китайцям. Влаштуватися туди на роботу можна лише за хабар. Коли ми питали, чи не боїться відповідальності, казав, що пожежі все спишуть. Думаю, не все підпалювали спеціально. Кілька вирубок. Та не врахували погоду.

Вікторія ЗАБОРОВСЬКА, 37 років, еколог, Москва:

– У лісових пожежах немає нічого катастрофічного. Якщо вогонь не поширюється на крони, він частково очищує екосистему. Якщо довго не вигоряє нічого, накопичується сухостій, мох, листя. Наступну лісову пожежу важко контролювати.

У США підпалюють деякі ліси. Так розчищають місця, де багато сухих дерев.

Якщо горять невеликі території, тварини встигають утекти. Та у цьогорічних пожежах вогонь рухався одразу в кількох напрямках. Врятуватися було неможливо.

Влада каже, палають території, які гасити дорого. У таких випадках роблять профілактичні просіки, що не дають поширюватись полум'ю. Цього немає навіть на паперах. Лісники кажуть, що довелося б наймати людей і везти їх на кілька місяців на роботи. Не вигідно.

Потрібно 100–150 років, щоб на цій території знову була тайга, а не попелище.

Анатолій РОМАНОВ, 43 роки, інспектор пожежної безпеки, Красноярськ:

– Закон дозволяє гасити не всі пожежі. Оцінюють вартість і ризики, порівнюють із розмірами збитків. У цій ситуації можуть постраждати люди. Стихія – неконтрольована. Американські колеги запропонували допомогу з авіацією, але деяким літакам потрібно набирати воду. Поблизу водойм немає. А якщо летітимуть здалеку, не вистачить пального повернутися.

Російські ліси поділили на кілька умовних смуг. Є такі, що гаситимуть у будь-якому випадку. Інакше вогонь досягне населених пунктів. У наступній зоні мають оцінити можливі збитки. Але туди реально відправляти авіацію. За пожежами в третій смузі можемо лише спостерігати.

Ми випробовували штучний дощ і зустрічний пал, щоб знищити все, що може горіти, і не давати поширюватися пожежі. Та команда гасити надійшла запізно. Найближчі два тижні дощів не буде. А потрібні зливи. Короткочасний дощ із вітром наробить ще більше біди.

Павло ФІОНТОВ, 39 років, журналіст, Іркутськ:

– Один мільйонер хотів місце під дачний комплекс. Там не можна було нічого ставити через ліс. Торік під час пожеж вигоріло якраз те місце, де хотів будуватися. А дружина головного лісника хизувалася відпочинком на Мальдівах і новою машиною.

Влада спочатку применшувала масштаби пожежі. Зараз спотворює карту. Пишуть, що загасили те, що не горіло.

Джонатан МАКСТОУН, 52 роки, ветеринар, Олівер, Канада:

– Добровольці на вихідних працювали в лісі. Спеціальними приладами здіймали галас, щоб відлякати тварин. Ще не всі птахи вигодували потомство. Але краще втратити пташенят, ніж усю родину.

Відеокамери зафіксували ведмедицю з двома дитинчатами. Виснажена. Втекти не встигне. Колеги казали не чіпати їх. Мовляв, це природній процес. Але в неділю поліцейські з військовими таки допомогли вколоти їй заспокійливе і завантажити в машину. Побуде в загоні у військовій частині.

Авіація працює цілодобово, але погода надто спекотна і суха. Їм вдалося спинити вогонь в одному напрямку. Людей евакуйовують. Якщо почне горіти ліс навколо міста – вони приречені. Інших доріг немає.

Натан ШЕЙН, 29 років, пожежник, Сан-Хосе, США:

– Пожежники всього штату працюють у лісах. Нам допомагають військові, нацгвардійці та в'язні двох тюрем. Ми бачили, як блискавки влучили у семи місцях. Чотири займання вдалося загасити. А ще три були далеко – доки вертоліт долетів, площа вогню стала надто велика.

Основна проблема – почалася верхова пожежа. Такий вогонь швидко поширюється. Збоку здається, ніби він стрибає. Його можна загасити лише з повітря. Ми призупинили штучними хмарами.

Була ідея розпилювати протипожежний розчин. На ділянці так зробили. Але дощ змив її. Внизу справді гірше горить. Наступного року спробуємо сильнішу концентрацію.

У суботу вночі отримали сигнал, що на лісовій дорозі застряла літня пара. У чоловіка почалася паніка. Ми бачили, що під'їхати до них ніяк. Усе довкола горіло. Поки вирішували, чи можемо так ризикувати своїми людьми, двоє військових пішли туди. Вони вивели подружжя в безпечну зону.

Гасимо всі пожежі. Інакше за рік-два вигорить усе. Порівняли карти займання кінця 1970-х. Палають увосьмеро більші площі.

Запровадили суворі штрафи за необережний підпал. Торік камера зафіксувала, як чоловік викидає недопалок на суху траву. Вона спалахнула. Має сплатити 700 тисяч доларів штрафу і ще 320 тисяч родинам загиблих пожежників.

Зараз ви читаєте новину «Якщо почне горіти ліс навколо міста – люди приречені. Інших доріг немає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути