Ексклюзиви
середа, 28 грудня 2011 18:43

10 найнесподіваніших подій 2011 року

1. "Арабська весна"

У країнах Північної Африки й Близького Сходу люди вимагали скасування авторитарних режимів. 25 січня розпочалися демонстрації в Єгипті. За місяць президент Хосні Мубарак подав у відставку. У лютому почалася громадянська війна в Лівії, під час якої загинули близько 100 тис. людей. Повстанці вбили лідера країни Муаммара Каддафі. Виступи відбулися у Сирії, Бахрейні та Ємені. Акції протесту - в Алжирі, Іраку, Йорданії, Марокко, Омані, Кувейті, Лівані, Мавританії, Саудівській Аравії, Судані та Західній Сахарі.

2. МММ-2011

25 січня російський бізнесмен 56-річний Сергій Мавроді, який 1992-го започаткував фінансову піраміду МММ, запустив проект МММ-2011. Вкладникам-пенсіонерам пообіцяв 30% прибутку, решті - 20%. Щоб стати учасником піраміди, треба зареєструватися на сайті та придбати квиток. Мавроді попереджає: гроші можна втратити в будь-який момент.

За першу піраміду він відсидів 4,5 року. Тоді його звинуватили в шахрайстві.

3. Главу МВФ заарештували за зґвалтування

14 травня у Нью-Йорку затримали главу Міжнародного валютного фонду 62-річного француза Домініка Стросс-Кана. На 30 років молодша уродженка Гвінеї Нафіссаґоу Діалло - покоївка з готелю "Софітель"", яка прибирала в номері фінансиста - заявила, що той змушував її до орального сексу. Через п'ять днів Стросс-Кан подав у відставку. Після цього його випустили під  $1 млн застави.

23 серпня кримінальну справу закрили. Виявилося, Діалло збрехала.

4. Акція "Х*й в плену у ФСБ" отримала державну премію

7 квітня російську мистецьку групу "Война" нагородили державною премією "Інновація" в номінації "Твір візуального мистецтва". 10 її учасників намалювали великий фалос на одній із частин Літейного розвідного моста у Санкт-Петербурзі. Фарбу виливали з каністр на проїжджу частину. Коли міст уночі розвели, малюнок піднявся навпроти будівлі ФСБ.

Учасники групи на нагородження не прийшли. Прислали листа: "А що, менти віддали роботу на виставку?"

5. Убили Усаму бін Ладена

2 травня американські "морські котики" в пакистанському місті Абботабад штурмували будинок, у якому з родиною мешкав лідер "Аль-Каїди" 54-річний Усама бін Ладен. Організатора терактів 11 вересня 2001-го у Нью-Йорку застрелили, а також - його дружину, одного із синів і кур'єра.

Тіло Усами поховали в Аравійському морі.

6. Андерс Брейвік розстріляв молодіжний табір

22 липня 32-річний норвежець Андерс Брейвік заклав бомбу у центрі столиці Осло, біля резиденції прем'єр-міністра. Від вибуху загинули семеро. Того ж дня Брейвік поїхав у молодіжний табір Норвезької робочої партії на острів Утойя і розстріляв там 77 людей. Потім зателефонував у поліцію і здався. Оголосив себе лицарем тамплієром, що бореться проти марксизму й мультикультуралізму.

29 листопада лікарі визнали Брейвіка хворим на параноїдальну шизофренію. Його примусово лікуватимуть.

7. 85-річна герцогиня Альба вийшла заміж

5 жовтня найтитулованіша аристократка у світі Марія дель Росаріо Каєтана Фітц-Джеймс Стюарт і Сільва, 18-та герцогиня Альба й грандесса Іспанії вийшла заміж за дрібного державного клерка Альфонсо Дієса Карабантеса, 61 рік. Король Іспанії Хуан Карлос особисто вмовляв її не робити цього, але жінка не послухала.

Мільярд євро статку герцогиня поділила порівну між своїми шістьма дітьми.

8. Данія оподаткувала жир

З 1 жовтня данці платять 16 крон (19 грн. - "Країна") додаткового податку за кожен кілограм сиру, масла, сметани, м'яса, кефіру, олії та будь-якого продукту, що містить понад 2,3% жирів. Так влада бореться за збільшення тривалості життя і проти надлишкової ваги своїх громадян.

Податок на жир Данія запровадила першою у світі.

Середня тривалість життя в країні - 79 років.

9. Маґдалена Нойнер іде з біатлону

6 грудня найкраща біатлоністка 24-річна німкеня Маґдалена Нойнер заявила, що покидає спорт. Вона двічі перемагала на Олімпійських іграх і 10 разів - на чемпіонатах світу.

Магдалена живе з бабусею в містечку Валльгау. Зустрічається із сусідським хлопцем, столяром Зеппом. Кажуть, саме він відмовив спортсменку від продовження кар'єри.

10. 30 тисяч росіян протестували проти партії Путіна

Найбільший із початку 1990-х мітинг "За чесні вибори" відбувся 10 грудня на Болотній площі у центрі Москви. За офіційними результатами виборів, що пройшли з масовими порушеннями й підтасовками, провладна партія прем'єра Володимира Путіна "Єдина Росія" набрала 49,32% голосів. Жодна з опозиційних партій до парламенту не потрапила. Люди вимагали скасувати результати виборів і провести нові - чесні.

Зараз ви читаєте новину «10 найнесподіваніших подій 2011 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути