четвер, 06 жовтня 2011 16:08

На роботі тільки п'ю воду

 

Програміст із Вінниці 41-річний Геннадій КУЗНЕЦОВ 2006-го почав вести здоровий спосіб життя.

- П'ять років тому я був майже інвалід, та ще й на межі розлучення з другою дружиною. Боліли серце, спина, стрибав тиск, мав проблеми із почками, кровоточили ясна, свистіло у вухах. У 35 років мав задишку і не міг піднятися сходами на четвертий поверх. Увечері погратися з дитиною - нереально, бо був хронічно втомлений. Для програмування треба тримати в голові багато інформації. А я не міг. Почав думати про іншу роботу.

Причина всього - мій стиль життя. На перший погляд - такий, як у всіх. Любив випити в компаніях, курив. Пачка сигарет на день ішла. Якщо складна ситуація на роботі - півтори. Дома, коли були негаразди з дружиною, заспокоювався теж цигарками в коридорі. Міг сидіти на роботі дві-три доби. Удень спати, а вночі працювати. Виправдовував себе тим, що важливий проект потребує великої віддачі. Насправді ж просто не вмів відпочивати й відновлюватися.

Задуматися примусив випадок. На день народження дружини розізлився через якесь слово. Скочив, замахнувся кулаком, але не вдарив. Тоді й зрозумів: усе, треба щось робити.

Узяв сумку, поскидав речі й поїхав у Києво-Печерську лавру. Попросився в послушники. Місяць там просидів. Ходив по печерах, дуже багато молився, просто виговорювався. Повернувся іншою людиною. Став спокійніший, почав вивчати принципи здорового харчування.

На день народження дружини розізлився через якесь слово. Скочив, замахнувся кулаком, але не вдарив. Тоді й зрозумів: усе, треба щось робити

Пити й курити припинив після книги Еллен Вайт "Основи здорового харчування". Там авторка описує вплив нікотину, алкоголю та кофеїну на мозок. У нас є частина мозку, яка відповідає за узагальнення. Алкоголь, нікотин, кофеїн кожен по-своєму цю частину збуджують, стимулюють. Якщо це робити постійно, вона стає груба, нечутлива. Людина втрачає здатність розмежовувати тонкі смислові значення та відтінки слів, образів. Дуже любив каву, але більше її не п'ю. Зараз уживаю тільки воду, свіжі компоти й узвари.

Утома, агресія, незадоволення життям були від розбалансування сну та прийому їжі. Я встановив собі режим дня. Лягаю о 22.00-22.30. Встаю о шостій ранку. Роблю із дітьми зарядку 15-20 хвилин. Ми купили шведську стінку, гантелі, штангу. Випиваю зранку літр чистої води. Відвожу на велосипеді меншого сина Максима до дитсадка, тоді снідаю. 90 відсотків мого раціону - каші. Дуже люблю асорті - кашу з різних круп. Не їм м'яса, обмежив себе в солодкому. На роботі не їм і не перекушую, тільки п'ю воду. Другий прийом їжі о п'ятій-шостій вечора. Включив у раціон сухарі, бублики, сухофрукти, горіхи. Тверда їжа вирішила проблему із зубами. Вони кришилися та випадали від недостатнього приливу крові до ясен. Бо харчувався м'якими продуктами.

Увечері обов'язкова прогулянка перед сном. Громадським транспортом практично не користуюся. У сім'ї у всіх є велосипеди. Ними й пересуваємося, намагаємося щовихідних поїхати на дачу за 10 кілометрів од Вінниці.

Зараз почуваюся чудово. До лікарів не ходжу, бо не маю потреби.

Зараз ви читаєте новину «На роботі тільки п'ю воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути