Ексклюзиви
четвер, 26 травня 2011 17:00

Ранній сексуальний досвід руйнує психіку

 

48-річний Юрій Засєда, сексолог-андролог. Кандидат медичних наук, керує столичною клінікою "Чоловіче здоров'я". Вважає, що надто ранній сексуальний досвід недобре впливає на психологію людини.

Як рано українські підлітки починають займатися сексом? Що вказує на "готовність" до статевого життя?

- Вважають, що для хлопчика зараз цілком прийнятно починати у 13-14 років. На Русі нормою був контакт 15-річного з 12-річною. За сьогоднішніми мірками це - злочин.

Біологічно й хлопчики, і дівчата дуже рано готові до статевого життя. У кожної дитини це індивідуально, але загалом ідеться про період між 8 та 14 роками.

Краще, аби перший секс відбувся пізніше, коли психіка більш зріла. Проте підлітки мають самі визначити: схильні вони починати чи ні. На форумах часто пишуть: "Чи можна мені в 12 років жити статевим життям?", "Чи не пізно починати в 20 років?" Ніколи не відповідаю конкретно. Пояснюю: "Розберись у собі сам. Запитуєш, "чи можна"? Значить, не готовий". Якщо хлопець чи дівчина мають велику потребу в сексі, не чекатимуть порад. А реалізують власне лібідо.

Що спонукає здобути надто ранній сексуальний досвід і які це має наслідки?

- Найбільше підштовхує оточення. Ще впливає генетика, раціон. Що саме дивиться дитина, із ким спілкується на еротичні теми. Наприклад, хлопчик живе ізольовано, в селі, навколо нема дівчат, відео, інтернету. Є тільки малопривабливі в сексуальному плані дорослі. Їсть одноманітну їжу. Такий і в 12 років може бути ще "ніякий". Готовність до першого акту залежить від інформації. У місті підлітки мають більше доступу до неї, тому активніші в сексі. Організм дозріває швидше, якщо є еротична стимуляція гормонального тла. Дізнаватися про стосунки з порнографії - небезпечно для дитини. Формується вульгарне уявлення про відносини, виникають стереотипи про швидкість акту, попередні ласки.

Сьогодні лікував 30-річного. Партнерка висловила йому невдоволення після першого сексу. Досі не може кохатися, п'є

Теоретично, надто ранній сексуальний досвід не має погано вплинути на доросле життя людини. Але зазвичай усе буває навпаки. Через нерозуміння природи сексу дівчина скаже: "Мені було огидно й боляче". Хлопець із сильною психікою забуде ці слова. А інший, не впевнений у собі, може назавжди втратити ерекцію. Сьогодні я лікував 30-річного пацієнта. Партнерка висловила йому невдоволення після першого сексу. Досі не може кохатися, п'є.

Коли і як говорити з дітьми про секс? Звідки підліткам найкраще брати інформацію?

- Українська сім'я не підготована до сексуального виховання. Вчителі - теж. Вони не можуть пояснити дітям усе адекватно й правильно. Говорити про секс треба в будь-якому віці. Слід лише вживати слова й поняття, які діти розуміють на той час. Основи необхідно викладати в початкових класах. Як правильно доглядати за тілом, що дівчата мають знати про менструацію, а хлопцям - про перше сім'явиверження. Обоє повинні тямити про мастурбацію, контрацепцію. У 7 років про це говорити ще рано. У 9 - саме час, щоб не було пізно. Ровесники як джерело інформації - найгірший варіант. Найкращий - правильні книжки на цю тему. Щоб з'ясувати, чи не написано у ній зайвого, треба порадитися із сексологом. Ще ліпше - прийти з дитиною.

 

Зараз ви читаєте новину «Ранній сексуальний досвід руйнує психіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути