понеділок, 02 липня 2012 18:26

Лукашенка на фіналі Євро посадили подалі від лідерів країн ЄС

Президент Білорусії Олександр Лукашенко - персона нон грата в ложах Європи - дивився фінал Євро 2012у Києві, в ложі VIP-ів. На фотографіях ви бачите поруч з ним керівників Вірменії, Таджикистану та Грузії. Його посадили на протилежному боці від лідерів Іспанії, Італії та Польщі.

Лукашенко після того, як придушив протести після сфальсифікованих президентських виборів минулого року, коли він забезпечив себе наступну каденцію, став більмом в оці Брюсселя. Білоруський президент і більшість вищих чиновників його режиму мають заборону на в'їзд до ЄС. Незважаючи на це, Президент України Віктор Янукович запросив його разом з семирічним сином Колею на фінал Євро-2012 в Києві до VIP ложі.

Сам Янукович зазнавав дипломатичного бойкоту європейських лідерів після того, як український суд засудив до семи років позбавлення волі його найбільшого політичного суперника, колишнього прем'єр-міністра і лідера помаранчевої революції Юлію Тимошенко. Бойкот тривав протягом усього Євро-2012. Але лідери Іспанії та Італії, чиї команди зустрілися у фіналі, зробили виняток спеціально для фіналу.

Невідомо, чи потиснули прем'єр-міністр Італії Маріо Монті, прем'єр-міністр Іспанії Маріано Райо та іспанський спадкоємець престолу принц Філіп праву руку Лукашенка. Білоруського лідера українські господарі обережно розмістили на протилежній стороні ложі – серед лідерів інших пострадянських республік - президента Вірменії Сержа Саргсяна, президента Таджикистану Емомалі Рахмона, президента Грузії Михайла Саакашвілі.

Проти присутності Лукашенка на фіналі Чемпіонату з футболу Євро 2012 виступали активістки Femen. Їх протест був швидко ліквідований поліцією.

Gazeta.ua за матеріалами gazeta.pl

Зараз ви читаєте новину «Лукашенка на фіналі Євро посадили подалі від лідерів країн ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути