Ексклюзиви
четвер, 23 серпня 2018 07:25

З'ясували, як "помиратиме" Земля

З'ясували, як "помиратиме" Земля
Існує багато реальних можливостей для загибелі Землі. Фото: Nature

Існує багато реальних можливостей для загибелі Землі. Наприклад, влетіти в "чорну діру", яка несподівано виникне поблизу.

Загибель всієї Сонячної системи ближче, ніж багато хто вважає, стверджує британка Джилліан Скуддер, астрофізик з Сассекського університету, передає "Канал 24".

Останні "подихи" Сонця

Сонце живе з того, що спалює в собі величезні кількості водню - приблизно 600 млн т кожної секунди. Як зазначають вчені, приблизно за чотири-п'ять мільярдів років, остання дещиця цього "палива" згорить в сонячних надрах і Сонце почне спалювати вже не водень, а гелій.

"Щойно водень припинить своє горіння в ядрі Сонця, воно офіційно залишить своє місце в основному переліку зірок та стане червоним гігантом. Тоді воно палитиме гелій ще приблизно мільярд років – і увесь цей час стане збільшуватися, розширятися. Оболонка Сонця буде ще в змозі перетворювати водень на гелій", - каже Скуддер.

Через це розширення Сонце постійно втрачатиме зовнішні шари, буде "худнути" – втрачати масу, і через це сила його тяжіння, яка діє на планети, ослабне. Як результат – всі планети Сонячної системи відлетять від Сонця трохи далі та займуть нові орбіти.

Якщо Сонце стане "дорослим" червоним гігантом – його ядро буде дуже гарячим та щільним і значно "розтягне" зовнішні шари... Сонячна атмосфера розшириться аж до нинішньої орбіти Марса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Схоже на кінець світу: у мережі показали моторошні кадри

Сонце може "проковтнути" нашу планету

"Наша планета перебуватиме надто близько до поверхні червоного гіганта – не дуже добра умова для існування життя", - додала Скуддер.

Від "червоного гіганта" до "білого карлика"

Щойно Сонце вичерпає всі свої резерви – як водню, так і гелію – воно стане нестабільним та почне пульсувати. З кожною пульсацією, з кожним таким "подихом" воно відкидатиме все нові шари своєї зовнішньої атмосфери, аж поки все, що залишиться – це гаряче важке ядро, оточене планетарним туманом.

Кожного нового дня це ядро, яке ще називають "білим карликом", охолоджуватиметься й розчинятиметься в просторі до того часу поки нічого не залишиться.

Науковці назвали нову дату глобальної катастрофи. Дослідники з англійського Кардіффського університету дійшли висновку, що до 2100 року закислення океану може побити рекорди, встановлені 14 млн років тому.

Зараз ви читаєте новину «З'ясували, як "помиратиме" Земля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути