четвер, 30 серпня 2018 07:25

Знайшли "ген сновидінь"

Знайшли "ген сновидінь"
Людина проводить уві сні майже третину життя. Фото: Вокруг света.

Людина проводить уві сні майже третину життя, однак цей стан до цих пір до кінця не вивчено. Однією з найбільших загадок для вчених залишається фізіологія сновидінь.

Сновидіння ми бачимо в парадоксальній фазі сну, коли очні яблука під закритими повіками активно рухаються, можуть спостерігатися скорочення м'язів, а мозок проявляє високу - як при стані - активність, передає Cell Reports.

Японським вченим на чолі з Хірокі Уедой вдалося виявити гени, які відіграють ключову роль в регулюванні REM-сну. Генетики проводили експерименти з лабораторними мишами, у яких була пригнічена робота холінергічних нейронів TrkA +. Спостереження показали, що REM-фаза повністю зникла з циклу сну таких тварин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розвінчали міф про користь алкоголю в помірних дозах

Ці нейрони - частина парасимпатичної нервової системи, яка відповідає за спокійну активність організму в безпечних умовах: посилення кровотоку травної системи, розслаблення скелетних м'язів, звуження зіниці і тому подібне. Її основним нейромедіатором виступає ацетилхолін, який діє і на клітини TrkA+. І дійсно, придушивши активність білкових рецепторів ацетилхоліну Chrm1 і Chrm3, вчені показали, що і це втручання призводить до зникнення REM-сну.

За допомогою технології генної модифікації CRISRP/Cas9 була відключена робота генів, що кодує білки Chrm1 і Chrm3. У таких тварин REM-фаза також виявилася порушеною: вона різко скорочувалася при інгібуванні гена Chrm1 і фрагментовані при інгібуванні Chrm3.

Результати нещодавнього дослідження підтвердили, що свідомість людини продовжує працювати навіть після того, як тіло припиняє подавати ознаки життя. Це означає, що померлі усвідомлюють факт власної смерті. Учені з Медичного центру Лангоне в Нью-Йорку залучили до свого дослідження людей, які перенесли зупинку серця, але змогли повернутися до життя. Свідчення добровольців довели, що померлі чують, як лікарі оголошують про їхню смерть.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли "ген сновидінь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути