пʼятниця, 30 вересня 2022 20:41

Зіткнення зонда NASA з астероїдом відзняли телескопи: дивовижні фото

Космічне агентство NASA опублікувало знімки зіткнення зонда DART з астероїдом, зроблені телескопами "Джеймс Вебб" і "Габбл".

Організувавши епохальний експеримент із захисту Землі від астероїдів, що закінчився зіткненням зонда DART з небесним тілом, NASA не втратила можливості зробити знімки події з різних ракурсів. Про це повідомляє ESA.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Озера" на Марсі можуть виявитися не тим, чим вважалося – вчені шоковані

Вибух на поверхні малого астероїда "Діморф" вийшов доволі видовищним.

DART створили для проведення першого у світі експерименту з кінетичного впливу на космічні об'єкти. Іншими словами, метою був удар DART по астероїду для усунення його орбіти.

Коли-небудь подібна технологія може бути використана для порятунку нашої планети від астероїда, що справді загрожує їй. "Діморф" і його більший "компаньйон" "Дідім" безпосередньої загрози для Землі не становлять.

За словами голови команди місії DART Енді Рівкіна, це перший в історії випадок, коли провідні космічні обсерваторії "Джеймс Вебб" та "Габбл" одночасно зняли один і той же космічний об'єкт.

На зображеннях зафіксовано світло хвиль різної довжини – "Габбл" знімав видиму частину спектра, а "Джеймс Вебб" використовував інфрачервоний інструментарій. В епіцентрі вибуху підвищений рівень яскравості зберігався кілька годин. Видно й шлейфи матерії, викинутої з поверхні астероїда внаслідок удару.

Автор: ESA
  Космічне агентство NASA опублікувало знімки зіткнення зонду DART з астероїдом, зроблені телескопами "Джеймс Вебб" та "Габбл"
Космічне агентство NASA опублікувало знімки зіткнення зонду DART з астероїдом, зроблені телескопами "Джеймс Вебб" та "Габбл"

Астрономи продовжать вивчати отримані та наявні дані для того, щоб зрозуміти, як зіткнення вплинуло на структуру "Діморфа" та його траєкторію.

Космічний апарат NASA DART успішно врізався в астероїд "Діморф".

Це перша спроба людства змінити рух астероїда або будь-якого небесного тіла й запобігти потенційному зіткненню метеорита із Землею. DART, розміром не більший за торговельний автомат, врізався в нешкідливий "Діморф", розміром з футбольний стадіон, на відстані 11 млн км від Землі.

Зараз ви читаєте новину «Зіткнення зонда NASA з астероїдом відзняли телескопи: дивовижні фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути