Ексклюзиви
пʼятниця, 18 вересня 2020 11:50

За що науковці з України здобули Шнобелівську премію

За що науковці з України здобули Шнобелівську премію
На думку вчених, знахідка буде корисною як неінвазивний метод вивчення імпульсів мозку, а відкриття можуть використовувати в робототехніці для симуляції рухів черв'яків. Фото: pexels.com

Українські науковці Іван Максимов та Андрій Потоцький здобули Шнобелівську премію з фізики за експеримент про зміну форми дощового черв'яка внаслідок вібрацій із високою частотою.

Наразі Максимов та Потоцький працюють у Свінбернському університеті технологій в австралійському Мельбурні, пише The Guardian.

Науковці намагаються знайти прикладне значення результатів своїх досліджень. Вони виявили, що вібрації змушують черв'яків формувати візерунки аналогічні до тих, які формують краплі води у відповідь на вібрацію. На думку вчених, знахідка буде корисною як неінвазивний метод вивчення імпульсів мозку, відкриття також можуть використовувати в робототехніці для симуляції рухів черв'яків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін, Трамп та Лукашенко стали лауреатами Шнобелівської премії

У Гарвадському університеті у США вручають одну з найвідоміших антинагород світу — Шнобелівську премію. Нею відзначають дотепні, незвичайні або даремні наукові досягнення за рік. Вручають премію Шнобеля нобелівські лауреати, одягнені в бутафорські капелюхи та з накладними носами і кумедними окулярами на обличчах. Торік вона відбулася 12 вересня.

Зараз ви читаєте новину «За що науковці з України здобули Шнобелівську премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути