Ексклюзиви
пʼятниця, 04 травня 2018 11:22

Вручення Нобелівської премії скасували через секс-скандал

Вручення Нобелівської премії скасували через секс-скандал
Нобелівську премію з літератури не вручатимуть через секс-скандал. Фото: ВВС

Шведська академія, яка визначає номінантів Нобелівської премії з літератури, заявила, що цього року не оголошуватиме кандидата. Причиною став сексуальний скандал. В нього потрапив чоловік одної із жінок-членів академії.

Ця жінка, а також голова академії та четверо інших членів покинули свої посади. Переможця 2018 року разом з переможцем 2019-го оголосять наступного року, повідомляє ВВС.

Скандал розгорівся у листопаді минулого року. 18 жінок звинуватили французького фотографа та режисера 71-річного Жан-Клода Арно у сексуальному насильстві. Він керував культурним проектом, який фінансувала Шведська академія. Такж Арно регулярно розкривав стороннім особам імена майбутніх лауреатів. Списки претендентів тримають у секреті протягом 50 років. Чоловік заперечує звинувачення.

Організація спочатку відмовилася усунути з посади дружину фотографа письменницю Катаріну Фростенсон. Потім вона залишила свою посаду разом із головою академії професором Сарою Даніус та ще чотирма членами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дональда Трампа номінували на Нобелівську премію

Члени Шведської академії обираються на все життя. Патрон організації, король Швеції Карл XVI Густаф сказав, що змінить правила, аби дозволити членам піти у відставку.

Щоб обрати нового члена академії, потрібен кворум із 12 чоловік. Зараз до організації входить лише 11. Один із них не бере участі у засіданнях з 1989 року через конфлікт з іншими членами.

Премію почали вручати 1901 року. Скандал став найбільшим з того часу. Премія не вручалася 6 років - під час двох світових воєн. Також жодного переможця не визначили 1935-го.

1967 року на отримання Нобелівської премії з літератури висували українських поетів Павла Тичину, Івана Драча та Ліну Костенко.

Цих кандидатів запропонував Омелян Пріцак — українсько-американський історик та мовознавець. Був доктором філософіїї, професором Геттінгенського і Гарвардського університетів.

Зараз ви читаєте новину «Вручення Нобелівської премії скасували через секс-скандал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути