субота, 20 травня 2017 07:25

Внаслідок глобального потепління в Антарктиді з'являються рослини

Внаслідок глобального потепління в Антарктиді з'являються рослини
В Антарктиді з'являються нові рослини. Фото: Мандри

Науковці зафіксували на острові значні зміни у кліматі за останні 50 років. За цей період середня температура на материку виросла на 3 градуси, що є результатом глобального потепління. Як наслідок, в Антарктиді стрімко збільшується рослинність. Підвищення температури особливо позначилось на мохові, що росте в цьому регіоні. До того ж, приїжджі науковці та туристи привозять на своєму одязі насіння рослин. На півострові уже помічені інвазивні види рослин. Наприклад, деякі злакові перекочували сюди з Північної півкулі. За словами науковців, процес появи нових видів рослин неможливо зупинити. Куди б не пішли люди — вони неминуче несуть із собою інші види.

Морське середовище півострова також переживає зміни — в антарктичних прибережних водах все частіше з'являються гігантські краби, які селяться в місцях, що раніше були для них занадто холодними.

Біологи вважають, що людина несе моральну відповідальність за збереження континенту в первісному вигляді. Проте зі змінами клімату відбувається геологічна еволюція Антарктиди — маса льодовиків зменшується, відбуваються кардинальні зміни у рослинному світі. Науковці не виключають можливості, що через 100 років на Антарктиді ростимуть дерева. Проте наслідки, які понесуть за собою такі зміни в екології, невідомі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали дату початку кінця світу

Вчені повідомили, що глобальне потепління призвело до утворення на поверхні Антарктиди мережі водоспадів, озер і річок. Раніше на поверхні континенту талі потоки зустрічалися вкрай рідко.

Зараз ви читаєте новину «Внаслідок глобального потепління в Антарктиді з'являються рослини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути