вівторок, 24 січня 2017 11:20

Виявили, як викликати дежавю

Виявили, як викликати дежавю

Феномен дежавю пояснили з фізіологічної сторони. Виявилося, він пов'язаний з префронтальною корою головного мозку, яка відповідає за прийняття рішень.

Шотландські вчені з Сент-Ендрюського університету провели дослідження, викликаючи помилкові спогади. Вони просили піддослідних запам'ятати рід подібних слів. Серед таких були подушка, ліжко, ніч, сновидіння. Головне за змістом слово "сон" науковці не називали, інформує oko-planet.

Коли людей просили згадати всі слова, більшість з них згадували слово, яке не було назване. Таким чином добровольці відзначали ефект дежавю. За допомогою МРТ вчені встановили, що в цей момент у людей активізувалася префронтальная кора головного мозку, яка бере участь у прийнятті рішень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Встановили, скільки років живе кохання

Природу дежавю вчені вивчають тривалий час. Науковці висувають три версії цього психологічного феномена, передає psy-sait.

Психолог Енн Клір, вважає, що викликати дежавю може спогад у якісь дуже схожій ситуації, що сталася раніше. Іноді для цього досить побачити подібний візерунок на тканині, шпалерах, деталь інтер'єру або почути музику, якусь фразу чи спів птахів.

Нейропсихологи Еммануель Барбо і Аксель Меклінгер кажуть, що ефект дежавю може з'явитися через тимчасові збоїв в роботі головного мозку. У момент таких збоїв людина сприймає нову інформацію за стару.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали головні жіночі таємниціОсобливим видом дежавю можна вважати ситуації у реальному житті, які колись відбувалися уві сні. Ті, хто добре пам'ятає свої сни, можуть відчувати цей вид дежавю.

Слово "дежавю" має французьке походження і дослівно означає "вже бачене". Дежавю - це психічний стан, при якому людина відчуває, що вона колись уже була у подібній ситуації. Проте ці відчуття не зв'язуються з конкретним моментом минулого, а відноситься до минулого в загальному. Термін вперше використав психолог Еміль Буарак у книзі "Майбутнє психічних наук.

Зараз ви читаєте новину «Виявили, як викликати дежавю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути