середа, 25 жовтня 2023 13:13

Вченим вдалося визначити вік Місяця

Вченим вдалося визначити вік Місяця
Місяць на 40 млн років старший, ніж думали раніше. Фото: pixabay.com

Місяць може бути на 40 млн років старшим, ніж вважали раніше.

Нещодавній аналіз місячного бруду, доставленого останньою місією "Аполлон" 1972 року, підтвердив, що вік супутника Землі становить 4,46 млрд років, зазначають дослідники з Музею Філда в Чикаго.

"Місяць виник як гігантський уламок об'єкта розміром із Марс, що зіткнувся з Землею, викинувши велику масу матеріалу. Зрештою той став супутником. Енергія, що брала участь в ударі, означала, що його поверхня спочатку була розплавленою, але в міру охолодження місячного океану магми матеріал затвердів", - сказано в повідомленні.

Зразки показали, що мінімальний вік Місяця становить 4,46 млрд років.

Місяць - важливий партнер нашої планетної системи. Він стабілізує вісь обертання Землі. Без супутника життя на планеті мало б інакший вигляд.

Вивчаючи життєвий цикл місячних кристалів, вчені змогли визначити, коли кам'яна "шрапнель" стала Місяцем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Апарат NASA вперше в історії виробив повітря на Марсі

"Ці кристали є найдавнішими з відомих твердих тіл, що утворилися після гігантського удару. Оскільки ми знаємо, скільки років цим кристалам, вони служать якорем для місячної хронології", - сказав старший автор дослідження Філіп Гек.

Зразки "Аполлон-17" свідчать, що коли об'єкт врізався в Землю теплова, розплавлена енергія, яка виникла внаслідок зіткнення, розплавила породу, утворивши те, що зараз є пиловою місячною поверхнею.

Будь-які кристали на поверхні Місяця мали утворитися після того, як цей місячний океан магми охолонув, пояснив Гек.

"Інакше вони були б розплавлені, а їхні хімічні підписи були б стерті. Кристали циркону з Місяця були проаналізовані атом за атомом під час процесу, званого радіометричним датуванням у Північно-Західному університеті, де вимірювали радіоактивний розпад між вихідними батьківськими атомами та новими дочірніми ізотопами, що утворилися після зіткнення. Це трохи схоже на пісочний годинник", - додав він.

Радіометричне датування працює аналогічним чином: підраховується кількість батьківських атомів та кількість дочірніх атомів, на які вони перетворилися. Потім можна розрахувати хід часу, оскільки відома швидкість трансформації.

NASA та Канадське космічне агентство назвали імена чотирьох астронавтів, які вперше за 50 років облетять Місяць на кораблі Artemis II.

Політ експедиції триватиме близько 10 днів. Місія має на меті перевірку систем життєзабезпечення космічного корабля Orion, а також можливості для життя й роботи в далекому космосі. У місячній місії вперше візьмуть участь жінка, афроамериканець і канадець.

У 2024 році учасники місії вирушать до Місяця на кораблі Orion, облетять його та повернуться додому. А вже місія Artemis ІІІ, яка запланована на 2025 рік, передбачає висадку астронавтів на поверхню супутника.

Зараз ви читаєте новину «Вченим вдалося визначити вік Місяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути