четвер, 21 січня 2021 15:21

Вчений завдяки каменям довів зледеніння Марсу

Вчений завдяки каменям довів зледеніння Марсу
Джозеф Леві разом зі студентами вивчав фотографії з зонда Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) з роздільною здатністю 25 сантиметрів на піксель. Фото: pixabay

Марс зберіг залишки декількох зледенінь за останні 100 млн років.

Таких висновків дійшов у науковій роботі геолог Джозеф Леві з Університету Колгейт у штаті Нью-Йорк, передає "Новое время".

Глобальне похолодання по всій Землі востаннє було близько 20 тис. років тому. Завдяки його наслідкам вчені розуміють, як виглядає ландшафт, що пережив льодовиковий період. Основною ознакою холодів є камені. За їхнім виглядом науковці можуть визначити, чи були вони скуті льодом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ровер Curiosity надіслав нові вражаючі фото з Марса

Джозеф Леві разом зі студентами вивчав фотографії з зонда Mars Reconnaissance Orbiter з роздільною здатністю 25 см на піксель. Команда вишукувала камені. Льодовики на Марсі — це величезні кам'янисті породи, щось на зразок скель, скутих льодом. Якщо лід тане, на поверхні залишаються камені — чим далі від нинішнього краю льодовика, тим вони менші.

Науковця спантеличило те, що на Марсі дрібні камені були перемішані з великими. Але він знайшов кілька закономірностей, з яких припустив те, що камені, які звільнилися з-під льоду на Марсі, згруповані. Це означає, що льодовикові періоди то наступали, то відступали. Геолог вважає, що таких періодів було 6.

Коли з'являться нові фотографії, такі висновки можна буде перевірити. Одна з головних теорій формування льодовиків на Марсі — коливання нахилу обертання планети. А якщо за останні 100 млн років льодовикових періодів було декілька, це означає, що Марс був вкрай нестабільною планетою.

Цьогоріч у лютому марсохід Perseverance - "Наполегливість" - Національного управління США з аеронавтики та дослідження космосу приземлиться на Марсі. Після цього пристрій почне записувати звуки планети.

Зараз ви читаєте новину «Вчений завдяки каменям довів зледеніння Марсу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути