вівторок, 20 червня 2017 07:47

Вчені з'ясували, як куріння пошкоджує ДНК

Вчені з'ясували, як куріння пошкоджує ДНК
Під час розпізнавання пошкодження відбувається вирізання короткої ділянки пошкодженого ланцюга ДНК. Фото: mignews

Вперше в історії дослідникам вдалося створити детальну карту пошкодження ДНК в результаті куріння.

Лауреат Нобелівської премії в галузі хімії Азіз Санкар спільно з колегами розробив метод картування ушкоджень ДНК на основі ексцизійної репарації нуклеотидів, тобто механізму репарації ДНК, який дозволяє позбавитися від однониткових пошкоджень ДНК за допомогою використання в якості матриці неушкодженого комплементарного ланцюга.

Під час розпізнавання пошкодження відбувається вирізання короткої ділянки пошкодженого ланцюга ДНК. Про це повідомляє Proceedings of the National Academy of Sciences.

Вчені знайшли спосіб маркувати ці вирізані ділянки і впорядковувати їх, створюючи карту пошкоджених ділянок геному.

У цьому дослідженні вчені працювали з ушкодженнями, які з'явилися через бензопіренома, канцерогенома, який викликає близько 30% смертей від раку в США. Такі карти здатні допомогти дослідникам краще розібратися в тому, як з'являється викликаний курінням рак, а також причину того, що деякі люди є більш стійкими, а деякі більш уразливими до нього і способи боротьби з хворобою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені розшифрували записку, якій 2600 років

Крім того, Азіз висловив надію на те, що наочна демонстрація пошкоджень на клітинному рівні може пробудити у деяких з курців бажання відмовитися від звички. На даний момент дослідники, автори проекту, трудяться над підвищенням дозволу карти, а також знаходяться в пошуку способу, який допоможе використовувати карту для діагностики та інших пошкоджень ДНК.

Дослідники школи ветеринарів при Університеті Тафтса знайшли причину, через яку кішкам подобається, коли їх гладять по голові. Кішкам потрібно докласти зусиль, щоб самостійно дотягнутися до голови лапами - пояснюють учені.

Зараз ви читаєте новину «Вчені з'ясували, як куріння пошкоджує ДНК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути