Ексклюзиви
пʼятниця, 12 лютого 2021 08:25

Вчені зробили жахаючий прогноз щодо глобального потепління

Вчені зробили жахаючий прогноз щодо глобального потепління
Танення вічної мерзлоти може привести до набагато більшого викиду вуглецю, ніж передбачалося навіть у найгірших сценаріях. Фото: pixabay.com

Унаслідок танення арктичних льодовиків, кількість виділеного вуглекислого газу може в 4 рази перевищити озвучені раніше прогнози.

Мікроби в арктичній вічній мерзлоті активуються при підвищеній температурі та можуть зробити поглинання планетою вуглекислого газу більш нестабільним, пише Science alert. Залізо пов'язує у ґрунті 5% CO2 від усієї кількості на планеті. У разі потепління ці зв'язки ослабнуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені з'ясували, як пандемія коронавірусу вплинула на зміну клімату

"Це означає, що у нас є нове масштабне джерело викидів CO2, яке необхідно включити в кліматичні моделі та вивчити більш ретельно", - заявив Карстен В. Мюллер, який вивчає органічні речовини ґрунту в Копенгагенському університеті.

Танення вічної мерзлоти може привести до набагато більшого викиду вуглецю, ніж передбачалося навіть у найгірших сценаріях. Відкриття було підтверджено в результаті дослідження болотистій місцевості на півночі Швеції. Міжнародна група вчених за 3 роки зібрала основні зразки з болота Стордален в Абіско.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міста всього світу чекає глобальна кліматична криза: як уникнути

Світовий океан поглинув рекордну кількість тепла за минулий рік - 230 зетаджоулів енергії. Тепло потрапляло у товщу океану в основному з тих прибережних регіонів Землі, що розташовані поруч з найбільшими містами світу. Це свідчить про прискорення глобального потепління.

Зараз ви читаєте новину «Вчені зробили жахаючий прогноз щодо глобального потепління». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути