понеділок, 05 червня 2023 11:59

Вчені знайшли таємничі структури у центрі нашої галактики
3

Нещодавно вчені Сполучених Штатів Америки виявили у Чумацькому Шляху нові коротші структури, які тягнуться радіально до центру чорної діри всередині нашої галактики.

Науковці вже досліджували там довгі вертикальні магнітні нитки, пише Science alert.

"Намагнічені нитки є залишками потоку надмасивної чорної діри Стрілець A*, яка взаємодіяла з навколишньою газоподібною атмосферою кілька мільйонів років тому. Наразі центр її є доволі тихим, однак ниткоподібні залишки свідчать про відносно недавню активність", – зазначають вчені з Північно-Західного університету у США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені зафіксували сигнали позаземного походження

Знайти щось упорядковане у хаотичному полі ядра галактики – велика удача. Вперше подібні нитки виявили ще у 80-х роках. Тоді вчені побачили близько 1 тис. довгих, вертикальних, магнітних структур довжиною приблизно до 150 світлових років, які висять напрочуд упорядковано, як струни арфи.

 Усі ниткоподібні структури
Фото: Північно-Західний університет
 Лише короткі нитки
Чумацький Шлях

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Землі летить 60-метровий астероїд: чи є небезпека

"Нам довелося багато зробити, щоб переконатися, що ми не обманювали себе. Ці нитки не є випадковими: вони пов'язані з потоком чорної діри. Вивчаючи їх, ми могли б дізнатися більше про обертання чорної діри та орієнтацію акреційного диска", – заявив астрофізик Фархад Юсеф-Заде.

Нові структури більше схожі на штрихи, ніж на лінії. Вони короткі. Науковці припускають, що таке вирівнювання спричинили або пориви вітру з активної надмасивної чорної діри або ж турбулентності в міжгалактичному середовищі.

Сотні структур довжиною приблизно від 5 до 10 світлових років, розташовані горизонтально вздовж галактичної площини, а не вертикально, як інші нитки. Радіальні штрихи можуть бути результатом тиску, що створюється реактивним потоком із Sgr A*. Аналіз їхніх розмірів і положення показує, що це відбулося приблизно 6 млн років тому.

Космічний телескоп Hubble зробив світлину трьох галактик, які мають зіштовхнутися, щоб згодом злитися в одну. Три галактики, які можна побачити в сузір'ї Волопаса, згодом зіллються в одну велику. Під час цього процесу спіральна структура галактик буде знищена через гравітаційну взаємодію.

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли таємничі структури у центрі нашої галактики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути