середа, 27 лютого 2019 14:22

Вчені назвали винних у глобальному потеплінні

Вчені назвали винних у глобальному потеплінні
Сорок років тому представили першу публікацію, яка глобально пов'язала сучасне глобальне потепління з діяльністю людини. Фото:rubryka.com

Ті, хто заперечує вплив людини на клімат Землі, часто заявляють, що глобальні потепління не раз траплялися в минулому. Тепер це явище можуть викликати цілком природні причини.

Однак, за новою оцінкою, ймовірність цього не перевищує однієї мільйонної, - пише naked-science.

Сорок років тому представили першу публікацію, яка глобально пов'язала сучасне глобальне потепління з діяльністю людини; тоді ж американський метеоролог Джул Чарні (Jule Charney) зробив першу тривожну доповідь для влади. Нарешті, з того ж 1979 року розпочався безперервний метеорологічний моніторинг Землі з космосу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені попередили про смертельну небезпеку для мільйонів людей

Автори провели точний статистичний аналіз інформації, зібраної супутниками за цей значний термін. Вони вибрали три великих масиви кліматологічних даних, які підтримуються Університетом Алабами (UAH), Центром супутникових спостережень і досліджень (STAR) і групою Дистанційних сенсорних систем (RSS), після чого проаналізували їх достовірність.

Як і можна було очікувати, з кожним роком спостережень відношення сигналу до шуму в даних зменшується, сьогодні їх надійність піднялася до досить значного рівня. Ще в 2002 році рівень їх довірчого інтервалу перевищив три сигма, а в 2016 – п'ять сигма. Перша межа вважається в статистиці визначенням на високу надійність масиву даних, а другий автори називають вже "золотим стандартом" достовірності. Рівень його довіри сягає 99,9999%.

Варто зауважити, що ще в 2013 році Міжурядова група експертів зі зміни клімату (IPCC) ООН зробила висновок, що людська активність служить основним драйвером глобального потепління з імовірністю у 95%. Тепер же таку можливість варто визнати абсолютно визначеною.

"Альтернативне пояснення через природні фактори стало практично неймовірним", – сказав у зв'язку з цим британський метеоролог Пітер Стотт (Peter Stott).

Вчені з Інституту фізики атмосфери Китайської академії наук заявили про те, що глобальне потепління призведе до збільшення кількості опадів і доступності водних ресурсів у деяких засушливих регіонах Землі.

Зараз ви читаєте новину «Вчені назвали винних у глобальному потеплінні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути