вівторок, 05 лютого 2019 09:53

Вчені попередили про смертельну небезпеку для мільйонів людей

Вчені попередили про смертельну небезпеку для мільйонів людей
У Гімалаях стрімко тануть льодовики. Фото: Depositphotos

Дві третини льодовиків Гімалаїв можуть розтанути до 2100 року. Причина - глобальне потепління.

Проблему не врятує навіть мета Паризької угоди щодо обмеження глобального потепління до 1,5 градусів за Цельсієм. Утім якщо викиди не зменшаться, зростання складе 5 градусів, пише dailymail.

Льодовики у районі Гіндукуш-Гімалаї забезпечують питною водою 250 млн осіб, які проживають у горах, і 1,65 млрд осіб, які мешкають в долинах річок. Зокрема, Ганг, Інд, Жовтий, Меконг і Іраваді.

Звіт підготували науковці Міжнародного центру комплексного розвитку гірських районів у Непалі (ICIMOD). Над дослідженням впливу клімату на Гімалаї працювали протягом п'яти років.

"Це - кліматична криза. Глобальне потепління направлено на те, щоб перетворити холодні, вкриті льодовиками гірські вершини на голі скелі. Це може статися трохи менше ніж за століття", - заявив Філіп Вестер з ICIMOD.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 історичних місць, які зникнуть зі зміною клімату

Танення льодовиків матиме різні наслідки, кажуть науковці. Він супроводжуватиметься не тільки забруднення повітря, а й виникненням більш екстремальних погодних умов, зокрема, мусонів. Крім того, на 1,5 м. підніметься рівень моря. Річки Азії загинуть, а разом з ними - зернові культури, які зрошують ці потоки.

Загалом з 1970-х років, коли температура атмосфери стала зростати, у регіоні зникло близько 15% льоду.

Щоб обмежити глобальне потепління на рівні 1,5 градусів за Цельсієм, необхідно скоротити викиди вуглекислого газу. Це можливо зробити до 2050-го. Міжурядова група експертів зі зміни клімату (IPCC) ООН порахувала, що для необхідних змін в енергетичному секторі потрібно близько 2,1 млрд євро.

Зараз ви читаєте новину «Вчені попередили про смертельну небезпеку для мільйонів людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути