вівторок, 02 жовтня 2018 10:29

Вчені навчилися передавати думки людей

Вчені навчилися передавати думки людей
Вчені змогли передати думки однієї людини іншій. Фото: 24

Вчені змогли передати думки однієї людини іншій.

Учасники експерименту подумки спільно вирішувати завдання, передає ArXiv.org.

Дослідники створили пристрій, який транслював думки двох людей в голову третього. Використовували електроенцефалографію, яка дозволяє зчитувати інформацію, і транскраніальну магнітну стимуляцію для того, щоб її передавати.

Ці технології не потребують імплантації в череп будь-яких електродів. Вони ловлять або відправляють сигнали в мозок за допомогою електромагнітного поля крізь кістку.

Вчені об'єднали ці технології для створення BrainNet - зв'язку між мізками людей без використання слів або символів.

Учасники дослідження грали в спрощений варіант тетрису. Потрібно було лише вирішити, повернути фігуру на 180°, чи ні. Учасник дослідження самостійно вирішувати це не міг, бо не бачив фігуру, однак його мозок був підключений до апарата, за допомогою якого він зв'язувався з мізками двох інших учасників мережі, які бачили екран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали доступні продукти, які захищають мозок від старіння

Зробивши вибір інші два гравці утримували погляд на одній з лампочок, які мерехтіли з різною частотою відповідно до варіанта вибору. Це мерехтіння викликало відповідні коливання активності в зоровій корі, які зчитував енцефалограф. За допомогою ж ТМС ці коливання стимулювалися в корі третього учасника, який міг бачити їх як фосфен - спалахи світла, які випадково виникають в поле зору. Цей гравець намагався правильно інтерпретувати сигнали, які надходили від двох перших, а вони бачили результати цих дій на своїх екранах: чи обертається фігура. Таким чином забезпечувалася зворотний зв'язок всередині мережі, яка дозволила всім учасникам покращувати свої результати.

У Національному інституті психічного здоров'я і нейронаук в індійському місті Бангалор відкрили перший у країні музей мозку. Там відвідувачі можуть не лише побачити, а й потримати людські мізки в руках. Спочатку вчені інституту почали збирати органи померлих людей, щоб навчати студентів. Для цього к приміщенні інституту виділили окрему кімнату. Там мозок чи інші органи померлих з дозволу родичів клали в посудину з формаліном на кілька тижнів. Коли мозок ставав достатньо твердим, щоб його можна було різати, вчені діставали його і починали досліджувати

Зараз ви читаєте новину «Вчені навчилися передавати думки людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути