вівторок, 26 березня 2024 04:56

Вчені навчили дві моделі ШІ обмінюватися знаннями без участі людини

Вчені навчили дві моделі ШІ обмінюватися знаннями без участі людини
Штучний інтелект навчили обмінюватися знаннями. Фото: Colobridge Blog

Вчені змоделювали дві окремі моделі штучного інтелекту для передачі знань без участі людини. Вони зможуть навчати одна одну виконувати завдання без величезної кількості навчальних даних.

Вчені змоделювали мережу ШІ, здатну отримувати нові знання й виконувати завдання виключно на основі письмових інструкцій, пише UNIVERSITY OF GENEVA.

Потім один із цих ШІ отримав завдання описати свої знання іншій нейромережі, яка потім використала їх для виконання певних дій, хоча не мала ні підготовки, ні досвіду в цьому.

"Після того, як ці завдання були вивчені, мережа змогла описати їх другій мережі - копії першої - так, щоб вона могла їх відтворити. Наскільки нам відомо, це перший випадок, коли два ШІ змогли поговорити один з одним суто лінгвістичним способом", - заявив провідний автор статті Александре Пуже, керівник Нейроцентру Женевського університету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обіцяють революцію - скоро вийде ChatGPT-5

Хоча сучасні чат-боти зі штучним інтелектом можуть інтерпретувати лінгвістичні інструкції для створення зображення або тексту, вони не можуть перевести письмові або усні інструкції у фізичні дії, не кажучи вже про те, щоб пояснити інструкції іншому штучному інтелекту.

Однак, змоделювавши ділянки людського мозку, що відповідають за сприйняття мови, інтерпретацію та дії на основі інструкцій, дослідники створили ШІ з навичками навчання та спілкування, подібними до людських.

Це не тільки призведе до появи штучного загального інтелекту - коли ШІ-агент може міркувати так само добре, як і людина, виконуючи завдання в різних сферах, – але й можуть допомогти нашому розумінню того, як працює людський мозок.

Європейський парламент ухвалив перший у світі закон про штучний інтелект.

Він має забезпечити безпеку і дотримання прав громадян. Документ встановлює зобов'язання щодо ШІ на основі його потенційних ризиків і рівня впливу.

Зараз ви читаєте новину «Вчені навчили дві моделі ШІ обмінюватися знаннями без участі людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути