середа, 15 березня 2017 15:59

Вчені дізнались, як можна перемогти ВІЛ

Вчені дізнались, як можна перемогти ВІЛ

Американські вчені змогли викликати в організмі кількох макак потужну імунну реакцію на ВІЛ.

Для цього фахівці використовували два антитіла, які можуть пригнічувати більшу частину штамів вірусу імунодефіциту.

Ці антитіла вчені знайшли у 2015 році - 3BNC117 і 10-1074. Вони нейтралізують 96% штамів ВІЛ і маркують їх для того, щоб з ними впоралася імунна система. Завдяки цим антитілам організм тварини контролює інфекцію, передає gogetnews.

Науковці вводили антитіла 12 макакам через кілька днів після зараження вірусом SHIV - мавпячий аналог ВІЛ, коли вірус ще не закріпився в клітинах тіла. Вони хотіли виявити, чи виникне завдяки антитілам в організмі повний імунітет до ВІЛ.

Протягом півроку антитіла придушували вірус, після чого вірус знову став розмножуватися.

Тим не менш, через 1,5 року у 9 мавп проявилася імунна реакція на ВІЛ - його рівень в організмі різко впав і надалі вже не підвищувався незважаючи на припинення антиретровірусної терапії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китайські вчені клонували стійку до туберкульозу корову

Виявили, що завдяки 3BNC117 і 10-1074 клітини організму мавп, що розпізнають патогени, навчилися виявляти частки ВІЛ і знищувати їх.

"Наша терапія породжує потужну імунну реакцію на ВІЛ і дозволяє організму контролювати інфекцію. Вона працює за приблизно такими ж принципами, що й імунотерапія раку", - пояснив Мішель Нуссенцвайг з університету Рокфеллера в Нью-Йорку.

Вчені сподіваються, що надалі ця методика боротьби з ВІЛ може стати прийнятною і для лікування людини. Найближчим часом планують перевірити, чи працює вона для мавп, які заразилися ВІЛ за 2-6 тижнів до початку лікування - приблизно такий час зазвичай проходить між зараженням і виявленням інфекції серед людей.

У лютому генетикам з Китаю вдалося клонувати корову з підвищеною стійкістю до збудника туберкульозу у великої рогатої худоби.

Зараз ви читаєте новину «Вчені дізнались, як можна перемогти ВІЛ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути