четвер, 22 червня 2023 11:17

Вчені б'ють на сполох: Земля опинилася на порозі катастрофи

Вчені б'ють на сполох: Земля опинилася на порозі катастрофи
Планета опинилася на порозі невідворотної катастрофи. Фото: pixabay.com

Подолавши певну межу, людству вже не вдасться відновити рівновагу клімату Землі.

Кінцевий обсяг наслідків людської діяльності може призвести до створення "тепличної" планети, пише Science Alert із посиланням на фізиків з Університету Порту в Португалії. Група науковців використала теорію, розроблену для моделювання надпровідності.

"Кінцевий обсяг людської діяльності може призвести до створення "тепличної Землі" і зупинити цей процес людям не вдасться. Глобальне потепління неминуче призведе до посух, аномальної спеки та більшої кількості екстремальних явищ. Якщо система Землі потрапить до сфери хаотичної поведінки, людство фактично втратить будь-яку надію вирішити цю проблему", – попереджають науковці.

Робота дослідників має пройти рецензування.

Водночас у останні кілька років постійно фіксують появу екстремальних погодних явищ, зокрема: лісові пожежі, бурі та температурні рекорди. Кліматологи кажуть, що все це є наслідком людської діяльності. Зокрема використання викопного палива, вирубування лісів тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інопланетний спалах: показали унікальне фото Юпітера

В результаті все це призвело до нової геологічної епохи, яку дослідники назвали антропоценом. Це період, коли діяльність людини спричинила значний вплив на всю систему Землі, зокрема геосферу, біосферу, гідросферу та атмосферу планети.

Попередній період, званий голоценом, розпочався 11,7 тис. років тому. За ним наступив антропоцен. Дослідники вважають, що його початок припадає на середину ХХ ст., тобто на пік ядерної ери.

"Ми підштовхуємо Землю до хаосу. Одного дня система нашої планети еволюціонує в хаотичну поведінку. Це враховує екстремальні сезонні коливання і погодні явища. Найбільш жахливим у цьому сценарії є невідворотність наслідків, які неможливо буде пом'якшити. Тобто повернутися до колишнього клімату буде надзвичайно складно, якщо взагалі можливо", – ідеться у повідомленні.

Космічний телескоп Hubble зробив світлину трьох галактик, які мають зіштовхнутися, щоб згодом злитися в одну. Три галактики, які можна побачити в сузір'ї Волопаса, згодом зіллються в одну велику. Під час цього процесу спіральна структура галактик буде знищена через гравітаційну взаємодію.

Зараз ви читаєте новину «Вчені б'ють на сполох: Земля опинилася на порозі катастрофи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути