середа, 17 травня 2023 11:23

Вчені б'ють на сполох: Європа опинилась на порозі кліматичної катастрофи

Вчені б'ють на сполох: Європа опинилась на порозі кліматичної катастрофи
Зараз найважча ситуація в Іспанії. Фото: pixabay.com

Європа, яка торік пережила найгарячіший сезон за всю історію спостережень, знаходиться на шляху до ще одного пекельного літа.

Минулого року спека спровокувала посуху, яка, за словами дослідників Європейського Союзу, була найсильнішою за останні 500 років, пише Reuters. 2023 року, у зв'язку з підвищенням температури, під найсильнішим ударом опиниться південь Європи.

"Деякі регіони вже страждають від нестачі води, а фермери очікують найгірших за останні десятиліття врожаїв. Зміна клімату робить регіон більш спекотним та посушливим, роки послідовних посух призвели до виснаження запасів підземних вод. Грунти в Іспанії, на півдні Франції та Італії стали сухими. Низький рівень води в річках та водосховищах цього літа загрожує виробництву гідроенергії", – попереджають вчені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців порадували прогнозом на середу

Зараз найважча ситуація в Іспанії. Посуха там погіршується і навіть літні дощі не вирішать проблеми через свою локальність.

У березні в Іспанії сталася пожежа, через яку згоріли близько 4 тис. га лісового масиву. Надзвичайна подія сталася у містечку Вільянуева-де-Вівер, охопила село Ла-Гарсія.

Раніше ЗМІ повідомили, що схід Іспанії охопили лісові пожежі. Периметр гірської місцевості, спустошеної пожежою за кілька годин, становив близько 1 тис. га. До швидкого поширення пожежі призвела спека.

Не лише Європа страждає від нестачі води. Африканські країни також переживають найсильнішу посуху за останні десятиліття, а історична посуха в Аргентині згубила посіви сої та кукурудзи.

Червень в Україні обіцяє бути у межах кліматичної норми. А ось температура у липні й серпні може бути трохи вищою за норму, йдеться у прогнозі синоптикині Укргідрометцентру Наталії Птухи.

В Україні до середини травня утримувалася прохолодна погода, її зумовив антициклон Tina.

Зараз ви читаєте новину «Вчені б'ють на сполох: Європа опинилась на порозі кліматичної катастрофи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути