вівторок, 05 грудня 2017 15:15

У надрах Землі знайшли сліди інших планет

У надрах Землі знайшли сліди інших планет
Вчені виявили сліди безлічі інших планет в надрах Землі Фото: znaj.ua

Новонароджена Земля "з'їла" кілька зародків планет після її зіткнення з Тейєю, прародителькою Місяця. Сліди цього геологи знайшли в найдавніших породах планети в Гренландії.

"Розрахунки показують, що надра Землі містять в собі набагато більше подібної матерії, ніж вважали наші колеги. Це змінює історію її еволюції", — повідомив Сімон Мархи з Південно-західного дослідницького інституту в Боудера (США), пишуть в журналі Nature Geoscience.

Останні 30 років вважали, що Місяць утворився в результаті зіткнення Тейї із "зародком" Землі. Зіткнення призвело до викиду матерії Тейї в космос. З цієї матерії і сформувався Місяць. Теорія зіткнення Землі з великим небесним тілом пояснює масу Місяця, малий вміст заліза на ньому й інші параметри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 100 зірок на годину: Землю освітить "найбагатший" зорепад

Кількість інопланетного матеріалу в складі Землі може досягати половини відсотка маси Землі - проте ці найдавніші породи в основному приховані під пізнішими шарами - цілком земними вулканічними і осадовими гірськими породами. На Землі інопланетні породи можна відрізнити за їх властивостями - наприклад, у них зустрічається підвищений вміст таких рідкісних металів, як вольфрам і гафній.

В ніч з 3 на 4 грудня в небі можна було спостерігати супермісяць. Місяць був на 14% більший і на 30% яскравіший. Спостерігали незвично великий місяць у різних країнах світу.

Зараз ви читаєте новину «У надрах Землі знайшли сліди інших планет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути