Ексклюзиви
вівторок, 05 грудня 2017 07:50

Радіація з центру Чумацького Шляху вбила усе життя на планетах

Радіація з центру Чумацького Шляху вбила усе життя на планетах
Чумацький Шлях мав активне ядро небезпечного випромінювання кілька мільярдів років тому. Фото: space.com

Астрономи римського університету визначили, що Чумацький Шлях мав активне ядро небезпечного випромінювання кілька мільярдів років тому.

Випромінювання, яке випускається галактикою, цілком могло вбити усе багатоклітинне життя, що існувало на відстані в кілька десятків тисяч світлових років від центру, інформує "Еспресо TV", посилаючись на arXiv.org.

Стрілець А – це радіоджерело, яке розташоване в центрі Чумацького Шляху. Ймовірно, воно складається з надмасивної чорної діри, фрагментів найновішої зірки та іонізованих газопилових хмар. Як переконані вчені, Стрілець А близько 8 мільярдів років тому був активним галактичним ядром, яке випромінювало рентгенівські промені і глибокий ультрафіолет впродовж десятків або сотень мільйонів років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA опублікувало знімок незвичайної лінії на Сонці

Також ученим вдалося оцінили його дію на потенційно населені планети в нашій галактиці. Вони дійшли висновку, що промені глибокого ультрафіолету повинні "здирати" атмосферу на об'єктах, які знаходяться в достатній близькості від центру Чумацького Шляху. Тому навіть якщо радіація була сильно ослаблена газом і пилом, що оточують ядро галактики, то усі планети земного типу, які знаходилися до Стрільця А ближче, ніж на тисячу парсек (3,2 тисячі світлових років), повністю втратили свої газові оболонки до кінця фази активності ядра.

За словами дослідників, радіація, яка виходила з центру Чумацького Шляху, була смертоносною для складних багатоклітинних організмів, які жили на планетах.

Розміри Чумацького Шляху згідно з останніми вимірами становлять 66,5 тис. світлових років.

Зараз ви читаєте новину «Радіація з центру Чумацького Шляху вбила усе життя на планетах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути