Ексклюзиви
середа, 30 вересня 2020 22:00

"В інформаційній війні нас захищає українська мова"

З 24 вересня українська версія Вікіпедії попереджає користувачів, які під час редагування статей посилаються на пропагандистські сайти.

До переліку неавторитетних джерел потрапило 26 сайтів. Серед них – сайти телеканалів "112 Україна", "ZIK", "NewsOne", "Наш", а також "Знай.юа", "Страна", "Політека" та інші.

Автор: Назар Токар
  Назар Токар, 35 років  засновник Tokar.ua, адміністратор української Вікіпедії Народився 9 лютого 1985-го в Дніпрі. Мати викладачка англійської в кількох університетах, із татом спілкується рідко.  Навчався в інформаційному ліцеї, захопився програмуванням. Закінчив Дніпровський гірничий університет за спеціальністю економічна кібернетика. Працював оператором в call-центрі UMS. Програмував, займався дизайном.  Любить читати фантастику і слухати рок.  Одружений.  Живе в Дніпрі
Назар Токар, 35 років засновник Tokar.ua, адміністратор української Вікіпедії Народився 9 лютого 1985-го в Дніпрі. Мати викладачка англійської в кількох університетах, із татом спілкується рідко. Навчався в інформаційному ліцеї, захопився програмуванням. Закінчив Дніпровський гірничий університет за спеціальністю економічна кібернетика. Працював оператором в call-центрі UMS. Програмував, займався дизайном. Любить читати фантастику і слухати рок. Одружений. Живе в Дніпрі

Із Назаром Токарем говоримо по скайпу. Він в окулярах, носить бороду, у вусі срібна сережка. Перед початком розмови випиває воду з чорної екочашки.

Намагаюсь зробити так, щоб робота і хобі збігалися. Мені подобається Вікіпедія і її розвиток, - розповідає.

- У 2009 році переїхав у Севастополь, хотів до моря. Жив там до окупації. Коли був малим, то дуже хотів переїхати в Київ. Передумав. Намагався жити в Петербурзі. Але то не моє. Жив у Сербії, Чехії, Греції, Іспанії та Чорногорії. Десь рік, десь трішки менше. Врешті-решт повернувся у рідне місто.

Як багато було української в твоєму дитинстві?

Я виріс у російськомовному місті. Російська була в побуті, транспорті, освіті. Але моя родина україномовна. У мене язик не повертався сказати матері щось не рідною мовою. Але з іншими розмовляв російською.

Ті, хто приїжджали на навчання до Дніпра, намагались адаптуватись. На 4 курсі дізнався, що третина моєї групи в університеті - україномовна, але спілкується російською. Зараз ситуація змінилась.

Коли остаточно перейшов на українську?

На день сміху 2016 року, - жартує. - Не можу точно сказати. Пам'ятаю одну жінку з Івано-Франківська, яка спілкувалась зі всіма українською. Подумав, а чого я не можу? Свій сайт переробив українською. Написав останній пост у Facebook російською мовою і перейшов на рідну. Спілкуюсь нею навіть зі знайомими із Воронежа та Петербурга. Якщо людина взагалі не розуміє, тільки тоді говорю іноземною.

Як оцінюєш теперішню мовну політику?

Політичного курсу щодо мови не існує. У нас російськомовний президент, якого мало цікавлять питання української культури та мови. Зеленський - бізнесмен. Якби така політика було вигідною, він займався би. Те саме відбувається із його партією.

Телеканал "Дом" переробили з англомовної версії на російськомовну для окупованих територій. ОРДЛО і так має російськомовні канали, сайти. Те, що ще з одного ресурсу покажуть "Квартал 95" не зробить їх любителями України. Квоти, допомога українським виданням працює лише завдяки волонтерству або проукраїнської спільноти. Люди самі створюють україномовне телебачення на Youtube. Не завдяки, а всупереч владі.

Як Вікіпедія допомагає Україні у інформаційній війні?

Ми програли в ній значно раніше. Донбас та Крим були окуповані ментально вже давно. Русифікація Донбасу почалася десь у 1930 роках, а в Криму це відбулось через депортації та переселення. Зараз нас в інформаційній війні захищає українська мова.

Вікіпедія це те, що люди бачать в Google першим. Кожна стаття має велику кількість переглядів. Найбільш адекватні, які висвітлюють агресію Росії, окупацію Криму, російську війну в Сирії чи участь її в конфліктах написані українською.

В чому унікальність української Вікіпедії?

У нас більше інформативних та об'єктивних даних. Цим відрізняємось від російської версії. Останні роки наші волонтери активно працюють над наповненістю сайту. Маємо більше мільйона статей, а російська версія - 1,5 мільйона. Різниця невелика.

На які статті бачите найбільше нападків від ботів?

На усі суспільно-важливі. На статті про політиків та бізнесменів, релігійні, історичні. Якщо хтось потрапив у фокус суспільно-політичної уваги, то будуть вноситись сотні правок від ботів. Коли був корупційний скандал із власником Burisma Миколою Злочевським, про це написали в Вікіпедії. Боти заходили і видаляли частини, в яких була критика.

Є інший вид маніпуляції, коли інформація не видаляється, а змінюється. Додаються маніпулятивні цитати із годинних інтерв'ю або вставляються неправдиві деталі. Такі зміни важче відслідкувати, треба витратити значно більше часу.

Є сторінка Іллі Рєпіна. Багато хто вважає його росіянином. Хоча він ідентифікував себе як українець. На його сторінку регулярно заходять і пишуть, що він видатний російський художник. Ми її захистили. Тепер, щоб внести правки, треба бути зареєстрованим користувачем щонайменше чотири дні.

Хто може наглядати за статтями?

В Україні є 40 адміністраторів та 400 патрульних. Всі працюють на волонтерських засадах. Адміністратори можуть блокувати, видаляти та захищати статті від редагування. Патрульні відкидають зміни або версії статей.

Що доводиться видаляти?

Десятки статей щотижня. Є критерії, за якими стаття може опублікуватись на сайті. Матеріали повинні мати суспільну значимість. А дехто пише статтю про свою школу, однокласника чи друга. Багато рекламних матеріалів намагаються зробити.

Що стало мотивацією створити україномовний сайт Tokar.ua?

Зробив це, щоб у людей був вибір. Раніше не було цікавого і об'єктивного наукового контенту українською мовою. Медіа не доносили все, що потрібно. Зараз українці можуть дивитись і читати науково-популярні матеріали рідною мовою.

Як оцінюєш стан нашої науки?

Могло бути краще. Наука отримує непогані кошти, але до науковців гроші не доходять.

Сайт існує завдяки донейтам. Як йдуть справи з пожертвами?

У травні я змінив формат контенту. Почав записувати відео, в яких досліджую окремі теми. Це більше заходить користувачам. Тому глядачі почали донейтити більше.

Як карантин повпливав на твоє життя?

Я вже 10 років працюю з дому. Мені допомагає правильне планування. Зранку бігаю, а потім роблю справи. Під час карантину з'явилось менше подразників, можливостей кудись сходити. Проте зараз не вистачає часу на редагування Вікіпедії.

Зараз ви читаєте новину «"В інформаційній війні нас захищає українська мова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути