четвер, 17 січня 2019 20:46

В Антарктиду відправляється найбільша за 18 років українська експедиція

В Антарктиду відправляється найбільша за 18 років українська експедиція
В Антарктиду відправляється велика українська експедиція. Фото: Uac.gov.ua

На станцію "Академік Вернадський" відправляється 24-а українська антарктична експедиція. Цього разу в Антарктиду вирушать 26 дослідників та інженерів - найбільший загін українців за останні 18 років.

"Ця, 24 експедиція, є особливою. Адже з різних причин в останні роки спостерігалися певні стагнаційні тенденції в антарктичних дослідженнях України. Ми утримували місце на карті, але не розвивалися. Зараз, після змін в Національному антарктичному науковому центрі, ми перейшли до стрімкого розвитку", - заявив заступник міністра освіти і науки Максим Стріха, передає прес-служба Національного антарктичного наукового центру.

До експедиційного загону увійшли геологи, геофізики, метеорологи, біологи та інші. Також на дослідницьку станцію відправляться чотири жінки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автостопом в Антарктиду: АТОвці знімуть фільм про українських полярників

Вчені будуть проводити експерименти не тільки на станції, а й на островах навколо неї. Більше того, деякі дослідження охоплять території від Вогняної Землі і субантарктичних островів до Південного полярного кола. Як зазначається, науковці за допомогою спеціальних дронів і інноваційного програмного забезпечення будуватимуть 3-D моделі льодовиків. Також українці будуть досліджувати бактерії і віруси та вивчати механізм "цвітіння" води Південного океану.

Львівський письменник 27-річний Маркіян Прохасько 2 місяці, лютий і березень проведе в Антарктиді. Вирушить туди у складі експедиції українських полярників, щоб написати книжку про роботу української антарктичної станції "Академік Вернадський".

Зараз ви читаєте новину «В Антарктиду відправляється найбільша за 18 років українська експедиція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути