четвер, 02 серпня 2018 13:05

В Антарктиді виявили глобальну небезпеку

В Антарктиді виявили глобальну небезпеку
За 14 років Антарктида втратила 18,5 млрд льоду. Фото: Gismeteo

Льодовики в Східній Антарктиді стрімко втрачають свою вагу,

У розмірах зменшився льодовик Тотті, пише Аspekty.net.

Дослідження провели науковці з Каліфорнійського університету в Ірвайні. Вони проаналізували дані супутників NASA і оцінили зміни в льодовиковому покриві. Отримані результати об'єднали з результатами кліматичних моделей. Вони враховують співвідношення між швидкістю накопичення льоду та його витратою.

З квітня 2002-го по вересень 2016-го айсберг втратив майже 18,5 млрд тон льоду. Це підвищило рівень моря на 0,7 мм.

Якщо швидкість танення всіх льодовиків на Землі не зміниться, то до 2040 року Антарктида повністю залишиться без льоду. Рівень води підвищиться на 5 м.

У результаті танення айсбергів і підвищення рівня води затонути можуть російські міста Архангельськ, Астрахань, Санкт-Петербург, естонський Таллінн і латвійська Рига. Підтопить Рим, Лондон, Дублін, Амстердам і Стокгольм. У Північній Америці - десятки міст на сході і заході материка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи піде Антарктида під воду

Раніше науковці вважали, що Антарктида на сході найменш вразлива для змін клімату. Проте підвищення температури води й теплі течії в океані омивають льодові брили. Це пришвидшує танення льодовиків.

Від найбільшого в Гренландії льодовика Хельхейм відколовся 6,4-кілометровий айсберг. Так в Атлантичний океан потрапила крижана маса загальною протяжністю майже 6,5 км.

Зараз ви читаєте новину «В Антарктиді виявили глобальну небезпеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути