середа, 13 червня 2018 11:01

Чи піде Антарктида під воду

Чи піде Антарктида під воду
В Антарктиді розташовані 90% світових запасів криги. Фото: nat-geo.

Американські вчені з університету Дрекселя зафіксували під льодами Антарктиди сейсмічну активність. Вона почалася з 2009-го.

"Виникнення землетрусів - тектонічний процес. Земля всередині перебуває у рідкому стані. Ці маси переміщаються і призводять до руху літосферних плит. Коли вони стикаються, виникають різні напруження. Зміщення плит спричиняють поштовхи і провокують землетруси", - розповідає Gazeta.ua завідувач відділу фізики атмосфери Національного антарктичного наукового центру Денис Пішняк.

Американські вчені прогнозують, поштовхи можуть викликати землетруси магнітудою до 5 балів. Через це Антарктида може піти під воду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зміна клімату і "квітування" Антарктиди — що виявили українські полярники на Льодовому континенті

"Щоб на материку сталося щось суттєве, потрібний дуже потужний землетрус. Ймовірно, нинішня активність може спровокувати або пришвидшити спуск льодовика", - додає науковець.

З 2001 по 2010 роки в Антарктиці випало 272 млрд т снігу. Ця кількість опадів на 10% більша, ніж у 1801-1810 роках. Така кількість снігу може покрити метровим шаром усю Нову Зеландію. Попри це, снігопади не компенсують лід, який Антарктика втрачає внаслідок потепління.

Зараз ви читаєте новину «Чи піде Антарктида під воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути