пʼятниця, 02 листопада 2018 16:24

Уряд виділив 120 млн грн на книжки для бібліотек. Що для підлітків?

Уряд виділив 120 млн грн на книжки для бібліотек. Що для підлітків?
Уряд врегулював питання придбання та доставки нових книжок у бібліотеки, виділивши на це 120 мільйонів гривень

Уряд на засіданні цього тижня врегулював питання придбання та доставки нових книжок у бібліотеки, виділивши на це 120 мільйонів гривень. Список видань, що будуть придбані, цьогоріч вперше формував Український інститут книги. Експертна рада провела оцінила 2 779 заявок, поданих видавцями. Із них експерти відібрали 741 книгу, які закуплять загальним накладом майже 1 мільйон 30 тисяч екземплярів.

"Я хотів, аби у списку були сучасні українські видання. Аби ми не концентрувались на класиці, бо вона так чи інакше у бібліотеках вже представлена. Я взагалі волів би, щоб у бібліотеках було більше саме актуальної, сучасної літератури. Вийшла книга, людина захотіла її прочитати - і може йти до бібліотеки за нею. Думаю, треба збільшити частоту таких закупівель. Книжки ж виходять постійно, а те, що вийшло у січні зможе потрапити у бібліотеки тільки у грудні. Закупівлі раз у квартал зробили б бібліотечні фонди більш відповідними сучасним читацьким апетитам. Загалом було біля 100 книжок, за які я особисто вболівав і більшість із них потрапила у список," – розповідає член експертної ради при УІК, журналіст, ведучий "Свободи слова" на ICTV Вадим Карп'як.

Понад 60 позицій із списку на закупівлі припало на дитячу і підліткову літературу. До топу підліткових видань потрапили: Кузько Кузякін "#Щотакематематика", Анастасія Левкова "Старшокласниця. Першокурсниця", Лука Новеллі "Тесла та машина на космічній енергії", Андрій Тужиков "Коротка історія технологій, або Як зрозуміти свій ґаджет", Віктор Кублицький "Юнацтву про мистецтво", збірка оповідань "Така любов", Оксеник Сергій "Вбивство п'яної піонерки", Ольга Купріян "Щоденник Лоли" та "#ЯНеБоюсьСказати. Найвідвертіша книжка для підлітків" Анастасії Мельниченко.

Чотири нон-фікшн видання із цього списку зосереджені на математиці, інформаційних технологіях, фізиці та мистецтві. Видання "#Щотакематематика", "Тесла" та "Коротка історія технологій" вийшли в рамках благодійного проекту ЛакіБукс - спільної ініціативи IT-компанії Lucky Labs та фонду "Я майбутнє України". "Щоденник Лоли" - книжковий пріквел телевізійного серіалу "Школа", став одним із найголосніших підліткових проектів цього року. "#ЯНеБоюсьСказати" - книга написана на основі флеш-мобу у соцмережах, у якому жінки розповідали про власний досвід насильства і сексуальних домагань, який набув неабиякого розголосу у ЗМІ. "Вбивство п'яної піонерки" - несподіваний історичний сільський детектив, який переростає у розповідь про цілу епоху для читачів, які народились після її закінчення. "Старшокласниця. Першокурсниця" і збірка "Така любов" належать до підліткової прози, зосередженої на проблемах дорослішання, першому коханні і стосунках із дорослим світом.

Новий шлях поповнення бібліотечних фондів отримав певну критику від незалежних експертів. Наприклад, було запропановано виділяти окрему фахову коміссію для відбору дитячих книжок. Та загалом, експертне середовище зазначає безпрецедентну зміну у прозорості процесу закупівлі і якості видань, які вже скоро отримають бібліотеки всієї України.

Зараз ви читаєте новину «Уряд виділив 120 млн грн на книжки для бібліотек. Що для підлітків?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути