понеділок, 22 березня 2021 18:29

Українці пояснили, чому хочуть вчитися за кордоном

Майже 20% українців вибрали би навчання в університетах за кордоном. Про це йдеться в соціологічному дослідженні, яке провів Український інститут майбутнього із 25 лютого до 4 березня цьогоріч. Опитали 1353 особи.

Gazeta.ua поговорила з українцями, які вирішили навчатися за кордоном. Запитали: чому вибрали закордонні вищі освітні заклади?

Марія Круть отримала китайську державну стипендію і потрапила на курси до міста Гуанчжоу:

Мені сподобалися і країна, і місто. Наче навчалася в Китаї, але познайомилася там з великою кількістю людей зі всього світу. Ця країна на любителя, адже відрізняється від нашого сприйняття. В Китаї велика конкуренція, високі вимоги до учнів і студентів. Вони майже не мають вільного часу. В нас таких вимог немає. Тому, багато наших студентів більше працюють, ніж навчаються. Українці вважають, що за кордоном краща освіта і якщо ти там вчитимешся, то точно отримаєш високооплачувану заробітну плату, будеш успішний і щасливий. Особисто я хочу далі навчатися в Китаї, аби вдосконалити знання з їхньої мови.

Автор: З архіву Марії Круть
  Українці пояснили, чому хочуть вчитися за кордоном
Українці пояснили, чому хочуть вчитися за кордоном

Марина Яковенко отримала вищу освіту в Болгарії:

Я народилася і виросла в Приморську Запорізької області. У нашому регіоні проживають багато таврійських болгар. Вони розвивають свою культуру і традиції області. Уряд Болгарії хоче повернути болгар на свою історичну батьківщину, тому створив спеціальні програми навчання для студентів, які мають болгарське походження. Навчання для них повністю безкоштовне. Вступ до вузівв відбувається на основі іспиту з болгарської мови, літератури та історії. Маючи болгарське походження і склавши іспит, вступила до Шуменського університету. Зараз більшість українців хоче здобути освіту за кордоном, оскільки вважають, що диплом європейського зразка дасть їм більше можливостей в подальшому. Але розумні роботодавці в наш час не звертають увагу на диплом, а більше роблять ухил на вміння й особисті якості. Болгарські навчальні заклади більшу частину навчального процесу віддають самоосвіті. У Болгарії я отримувала стипендію, могла працювати і навчатися одночасно.

Автор: З архіву Марини Яковенко
  Українці пояснили, чому хочуть вчитися за кордоном
Українці пояснили, чому хочуть вчитися за кордоном

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Живе навчання завжди було дорогим задоволенням - експерт розповів про попит на репетиторів

Єлизавета Кострикіна навчається на магістратурі у Віденському університеті:

Моя історія навчання за кордоном почалася з Польщі. Коли навчалася в 11-му класі, до нас прийшли представники фірми, яка займається відправленням українців у Польщу. З батьками вирішили одразу, що отримуватиму навчання там. Під час навчання мені вдалося двічі з'їздити за програмою Erasmus+ в Німеччину. За допомогою цієї програми з обміну студентів мені випала нагода безкоштовно навчатися в німецьких університетах і ще отримувати за це стипендію.

Зі своїм польським дипломом бакалавра з легкістю знайшла роботу і вступила на магістратуру в Австрії. Рівень освіти за кордоном вищий. Професори в тамтешніх університетах - фахівці своєї справи. На заняттях студенти отримують багато додаткової інформації, яку можна вивчити самостійно вдома.

Автор: З архіву Єлизавети Кострикіної
  Українці пояснили, чому хочуть вчитися за кордоном
Українці пояснили, чому хочуть вчитися за кордоном

Ольга Бабяк навчалася 2 семестри в Китаї за програмою Chinese Governmental Bilateral Program:

2019 року для України за цією програмою виділили близько 60 конкурсних місць. У липні отримала лист-запрошення на рік навчання в Пекінському університеті. Загалом у мене залишилося позитивне враження як від системи освіти в Китаї, так і від рівня життя у цій країні. Звісно, на початку свого перебування, у мене виникали певні труднощі з адаптацією. Проте найголовнішою метою поїздки було пізнання нової культури.

Не хочу вихваляти рівень освіти інших країн чи застарілу систему тут. Таке явище поширене в багатьох державах, не лише в Україні. Ми живемо у світі, де кордони між країнами стираються. Тому треба користуватися можливістю отримання нового, зовсім іншого досвіду.

Автор: З архіву Ольги Бабяк
  Українці пояснили, чому хочуть вчитися за кордоном
Українці пояснили, чому хочуть вчитися за кордоном

Відтепер найуспішніші учасники зовнішнього незалежного оцінювання зможуть отримати премії, стипендії та гранти на здобуття вищої освіти за кордоном. Щороку виділятимуть президентські гранти для здобуття вищої освіти за кордоном - у вузах США, Великої Британії, Німеччини, Франції, Канади, Японії, Китаю, Південної Кореї та ін.

Зараз ви читаєте новину «Українці пояснили, чому хочуть вчитися за кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути