четвер, 12 листопада 2020 16:43

Науковці попереджають про небезпеку вулканів під Антарктидою

Науковці попереджають про небезпеку вулканів під Антарктидою
Загалом вдалося знайти відразу 138 вулканів під льодом. Фото: Pixabay

Зробити Землю непридатною для життя можуть вулкани Антарктиди, якщо стануть активними.

Такий висновок зробили вчені, які вивчають землі континенту, пише видання Express.

Науковці виявили понад 100 сплячих вулканів під крижаним покривом континенту, що зробило його найбільшим вулканічним регіоном на Землі. Знахідка стала особливо важливою, тому що активність цих вулканів могла мати вирішальні наслідки для решти планети. Якщо станеться виверження, це може ще більше дестабілізувати деякі з льодових щитів регіону, які вже постраждали від глобального потепління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кратері вулкана виявили загадкове озеро

"Ця величезна крижана пустка знаходиться на вершині вулканічного хребта. Антарктида - найхолодніший континент на Землі, і це досить загадково. Ми не знали, що під нею були поховані активні вулкани до 2013 року, коли вчені випадково виявили дві групи невеликих землетрусів", - кажуть автори дослідження.

Загалом вдалося знайти відразу 138 вулканів під льодом.

"Це тільки ті, про які ми знаємо... Ми не матимемо справи з вулканічними газами, що виходять на поверхню, як мінімум до першого виверження. Але така подія може мати руйнівні наслідки для решти світу", - попереджає вчений.

Множинні виверження вулканів можуть розбудити понад 100 інших вулканів і дестабілізувати весь регіон.

"Якщо лід розтане, це підніме глобальний рівень моря приблизно на 60 метрів, що призведе до уповільнення руху великих штормів і випадання великої кількості дощу. Урагани і тайфуни сіють хаос на Землі. Ми будемо спостерігати тисячі смертей і штормів, що зносять з поверхні Землі міста", - додали дослідники.

Міжнародне дослідження вчених-кліматологів показало, що втрата льоду в Антарктиді триватиме протягом багатьох століть. На думку вчених з Університету Маноша в Австралії, ймовірно, це продовжиться, навіть якщо зміну клімату зможуть контролювати.

Зараз ви читаєте новину «Науковці попереджають про небезпеку вулканів під Антарктидою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути