четвер, 22 жовтня 2020 15:01

Науковці спрогнозували, коли і як зникне лід в Антарктиді

Науковці спрогнозували, коли і як зникне лід в Антарктиді
Частина антарктичного крижаного щита в недавньому геологічному минулому зазнала швидкої втрати льоду. Фото: Pixabay

Міжнародне дослідження вчених-кліматологів показало, що втрата льоду в Антарктиді триватиме протягом багатьох століть.

На думку вчених з Університету Маноша в Австралії, ймовірно, це продовжиться, навіть якщо зміну клімату зможуть контролювати, пише "Новое время".

"Наше дослідження припускає, що втрата льоду, яка відбувається сьогодні в Антарктиді, ймовірно, триватиме без уповільнення протягом довгого часу, навіть якщо зміну клімату буде взято під контроль", — сказали ведучі автори дослідження доктор Річард Джонс і доктор Росс Вітмор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголосили набір до команди 26-ї експедиції в Антарктиду

У роботі виклали хронологію впливу на поверхню льодовика Моусон в районі моря Росса, який піддався динамічному відступу морського льодовикового покриву після останнього льодовикового максимуму. Дані фіксують принаймні 220 метрів різкого стоншування льоду в період від 7500 до 4500 років тому, за яким слідувало повільніше витончення. Порівняно з регіональними змінами рівня моря і температури океану дані дослідження показують, що потепління океану, швидше за все, призвело до відступу лінії заземлення та скорочення льоду, яке потім прискорилося внаслідок нестабільності морського крижаного покриву.

"Ми показуємо, що частина антарктичного крижаного щита в недавньому геологічному минулому зазнала швидкої втрати льоду. Ця втрата льоду відбувалася зі швидкістю, аналогічною тій, яка спостерігається у швидко мінливих частинах Антарктиди сьогодні і була викликана тими ж процесами, які, як вважається, викличуть поточну і майбутню втрату маси антарктичного льоду — потепління океану, посилене внутрішніми зворотними зв'язками. Відступ тривав протягом багатьох століть після того, як він розпочався, а це означає, що втрата льоду, яка відбувається в Антарктиді сьогодні, ймовірно, триватиме неослабним чином протягом тривалого періоду", — сказав професор Ендрю Макінтош, який очолює Школу Землі, атмосфери і навколишнього середовища Монаша.

За останні три десятиліття температура на Південному полюсі підвищувалася втричі швидше, ніж у середньому на планеті. Вчені встановили, що температура збільшувалася приблизно на 0,6 градуса Цельсія кожне десятиліття, що втричі перевищує середній приріст по планеті, йдеться в дослідженні в науковому журналі Nature Climate Change.

Зараз ви читаєте новину «Науковці спрогнозували, коли і як зникне лід в Антарктиді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути