Ексклюзиви
неділя, 05 грудня 2021 02:40

У США створили камеру розміром з крупинку солі: її здібності вражають

Вчені з Принстонського і Вашингтонського університетів у США розробили особливу систему візуалізації розміром з крупинку солі. Її основою служить так звана метаповерхня. Про це повідомляє Nature.

Площа датчика зображення покрита 1,6 мільйона циліндричних стовпчиків. Кожен діє як оптична антена, що приймає світло і формує оптичний хвильовий фронт з якого за алгоритмами штучного інтелекту створюється високоякісне повнокольорове зображення.

 

Камера, розроблена дослідниками, обходиться без об'єктива. Сама ідея використання метаповерхні відома давно. Новим підходом у цьому випадку є отримання правильної конструкції трубок і розробка алгоритму обробки сигналу, який дозволяє отримувати повнокольорову фотографію.

Нова камера може знайти застосування в медицині: для діагностики та лікування захворювань з застосуванням мінімально інвазивної ендоскопії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китайські вчені навчилися робити з промислових викидів корм для свиней

Метаповерхня виготовлена з нітриду кремнію за технологією, придатною для виробництва в масовому масштабі за ціною, меншою, ніж ціна об'єктивів для звичайних камер. Експерти вважають, що цей прорив відкриє двері "зовсім іншим способам створення пристроїв у майбутньому".

За дев'ять місяців 2021 року американські компанії закупили 29 тисяч роботів, що стало рекордним показником історії США. Зазначена кількість перевищила пікове значення 2017 року та майже половину показника 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «У США створили камеру розміром з крупинку солі: її здібності вражають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути