пʼятниця, 10 серпня 2018 17:45

Три сценарії розвитку стосунків, коли минула закоханість

На початку стосунків між чоловіком і жінкою виникає закоханість. Вона заснована на сексуальному потязі і гормональному сплеску. Це закладено природою. Закоханість - не любов. Вона завжди проходить.

Іноді після цього періоду люди закінчують стосунки. Щоб їх не втратити, потрібно працювати над собою і над парою, пише у блозі "НВ" психолог, експерт у стосунках Роман Мельниченко.

Коли закоханість пройде, можливі всього три варіанти розвитку подій:

Стосунки закінчуються

Закоханість - це закладений природою статевої інстинкт. Часто цей стан плутають з коханням. Тому коли статевий потяг проходить, багатьом чоловікам і жінкам здається, що вони більше не кохають один одного.

Автор: uDuba
   Статевий інстинкт плутають із закоханістю
Статевий інстинкт плутають із закоханістю

"Сексуальні стосунки сходять нанівець. Найчастіше пара просто розпадається. З якою величезної любові все починається, з такою ж чіткою переконаністю, що "всі мужики - козли" і "всі баби - стерви", закінчується. Люди тікають, шукають, у кого б ще закохатися і отримати гормональний сплеск. Таку людину знаходять. Утім, якщо перша закоханість тривала до 3 років, то друга - удвічі коротша, наступна - ще менше", - пояснює фахівець.

Єдина можливість уникнути цього, якщо з моменту першої закоханості пройшло достатньо часу. Мозок встиг забути, що таке дофамін.

Побудова співзалежних стосунків

Іноді за три роки закоханості люди одружуються, народжують дітей, заводять спільний побут. Люди звикають один до одного. Сексуальне життя їх не задовольняє. Емоційної близькості немає. Все наче добре, а наче - ні. Це характерне для співзалежних стосунків.

"У співзалежності люди роками сперечаються про фінанси, про роботу, про дітей. У таких стосунках один з партнерів може змінювати, битися, маніпулювати, загрожувати відходом. Можуть чергуватися періоди сильних сварок (віддалення) і величезної любові (близькості). У співзалежності немає любові як такої. Є лише спільне проживання двох людей, пов'язаних певними вузами - матеріальними, емоційними, соціальними", - каже психолог.

Закоханість - це ще не любов. Через півроку, рік, максимум - три, вона закінчиться

90% українських переходять до співзалежних стосунків після закінчення періоду закоханості. Серед українців мало людей із низьким ступенем співзалежності. Вона або середня, або висока, або контрзалежність.

Важка форма співзалежних відносин - коли один з партнерів залежний від алкоголю, азартних ігор, наркотиків, сексу або здійснює над іншим насильство.

Співзалежність- це головний ворог партнерських стосунків. Вона або провокує самотність у члеінв пари, або конфлікти, конфронтації, нерозуміння, зради.

Побудова партнерських стосунків

У таких стосунках ні чоловік, ні жінка нічого один одному не винні. Партнерські стосунки будуються на взаємоповазі, свободи, розуміння і любові.

"Такі стосунки ще можна назвати взаємозалежністю. При взаємозалежності ми любимо партнера, боїмося його втратити, але в той же час знаємо, що впораємося без нього, виживемо і все одно будемо щасливі. Ми не залежимо від партнера ні матеріально, ні психологічно. У співзалежних стосунках ми потребуємо в іншій людині, "закриваємо" нею якісь свої проблеми", - каже Мельниченко.

Автор: xage
  Партнерські стосунки будуються на взаємоповазі, свободи, розуміння і любові.
Партнерські стосунки будуються на взаємоповазі, свободи, розуміння і любові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке кохання - відповідь психолога

У партнерські стосунки люди не приходять за щастям. Вони приходять щасливими у стосунки. У них усередині є якась опора. Коли люди в душі нещасні, то після закінчення дофамінового періоду вони опиняються у пеклі. Здається, що ніякої любові не існує. Це ознака того, що особисто в вашій душі є спустошення.

"Щоб по закінченню періоду закоханості не втратити відносини і не впасти в співзалежність, потрібно працювати над собою і над своєю парою. Потрібно сепаруватися від своїх батьків, стати максимально незалежними і цілісними", - радить експерт.

Позбавитися співзалежності у стосунках обов'язково допоможуть психологи. Головне по-справжньому захотіти побудувати гармонійні стосунки.

Більшість вважає, якщо кохана людина зраджує - краще про це знати. Виявити зраду не завжди легко. Задля цього іноді звертаються до приватних детективів. Вони або підтвердять, або спростують підозри. Колишній агент ФБР, приватний детектив Том Мартін описав у своїй книзі "Дивлячись на життя приватними очима" 20 поширених ознак зради. Їх фахівець виокремив після свого 40-річного досвіду роботи.

Зараз ви читаєте новину «Три сценарії розвитку стосунків, коли минула закоханість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути