пʼятниця, 02 жовтня 2020 14:28

Телескоп Hubble зафільмував смерть і народження зірки

Телескоп Hubble зафільмував смерть і народження зірки
Космічний телескоп пропустив пікову яскравість наднової, яка приблизно в 5 мільярдів разів перевищувала світло Сонця, але вона все ще сяяла надзвичайно яскраво, коли Hubble налаштувався на спалах. Фото: Pixabay

Дуже рідкісне явище зафіксував космічний телескоп Hubble — смерть зірки і розвиток наднової у видимому діапазоні.

Науковці опублікували серію знімків наднової в далекій галактиці NGC 2525, розташованій у сузір'ї Корма, пише "Новое время".

Яскравий спалах світла помітили на околиці галактики під назвою NGC 2525 у січні 2018 року, на відстані 70 млн світлових років від нас. У лютому 2018 року космічний телескоп Hubble повернув свою ширококутну камеру 3 в напрямку спалаху і почав робити знімки. Протягом цілого року, до лютого 2019 року, Hubble продовжував робити знімки розвитку наднової у міру її зникнення з плином часу, поки вона не перестала бути видимою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені знайшли планету в іншій галактиці

Космічний телескоп пропустив пікову яскравість наднової, яка приблизно в 5 мільярдів разів перевищувала світло Сонця, але вона все ще сяяла надзвичайно яскраво, коли Hubble налаштувався на спалах.

"Ніякий земний феєрверк не може змагатися з цією надновою, у згасаючій славі відображеній телескопом Хаббл", - сказав астрофізик Адам Рісс із Наукового інституту космічного телескопа і Університету Джона Гопкінса.

Подія наднової, названа SN 2018gv, - це не просто космічний феєрверк - це один з інструментів, які астрофізики використовують, щоб з'ясувати, наскільки швидко розширюється Всесвіт. Це так звана наднова типу Ia, яка виникає, коли білий карлик у подвійній парі відкачує так багато матеріалу від свого компаньйона, що стає нестабільним і вибухає в наднову. Оскільки ця критична маса, відома як маса Чандрасекара, перебуває в межах відомого діапазону, наднові типу Ia мають відзначатися внутрішньою яскравістю. Це робить їх надзвичайно цінними для вимірювання космічних відстаней. Якщо ви знаєте, наскільки щось справді яскраве, ви можете розрахувати, як далеко воно перебуває. А якщо ви можете розрахувати, наскільки далеко щось перебуває, у вас є корисний інструмент для дослідження властивостей простору навколо нього.

Знімок спіральної галактики NGC 5643 у сузір'ї Вовка зробив телескоп Hubble. NGC 5643 міститься на відстані приблизно 60 млн світлових років від Землі. Нещодавно у цій галактиці вибухнула наднова - зоря, що раптово збільшує свою світність у мільярди разів, а іноді й більше.

Зараз ви читаєте новину «Телескоп Hubble зафільмував смерть і народження зірки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути