Ексклюзиви
пʼятниця, 26 лютого 2021 10:10

Створили першу у світі склодувну машину

Створили першу у світі склодувну машину
Створили першу у світі склодувну машину фото: Le Journal des Enterprises

26 лютого 1895 року в штаті Огайо в США запатентували склодувну машину. Її створив робітник-склодув Майкл Оуен, прагнучи полегшити свою працю.

Завдання ускладнювалося тим, що частини машини, дотичні з розплавленим склом, були холодніші скляної маси, яка моментально твердне. Тримати ж всю машину при температурі розплавленого скла неможливо. Це зробило необхідним застосування спеціальних сплавів, поверхня яких була б стійкою при високій температурі.

У результаті багаторічної роботи Оуенс сконструював першу у світі машину-автомат для виготовлення пляшок. Автомат встановили над горщиком з розплавленої скляної маси. Насос став засмоктувати розплавлене скло. Силою стисненого повітря спочатку роздувався міхур, який потім вдували у форму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кольт" став символом Дикого Заходу

Згодом виникли несподівані труднощі. По-перше, машина засмоктувала різну кількість скла в залежності від температури розплавленої маси. По-друге, скло все ж частково охолоджувалося в машині, тому при роздуванні міхура кожен раз треба було створювати різний тиск повітря. Машина знову не змогла працювати.

Згодом Оуенс створив автомат, який міг виготовляти пляшки без участі людини.

Пластикові пляшки вперше використали в комерційних цілях 1947 року. Вони залишалися відносно дорогими до початку 1960 років. Пластикові пляшки користувалися попитом у виробників та споживачів через їхню простоту застосування. Порівняно зі скляними пляшками вони мали низькі витрати на виробництво.

Зараз ви читаєте новину «Створили першу у світі склодувну машину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути