Ексклюзиви
неділя, 11 грудня 2016 18:21

Створили міномет, який стріляє без пороху

Створили міномет, який стріляє без пороху

У Харківському політехнічному університеті розробили газодетонаційний міномет, який не має аналогів у світі.

"Як пояснюють його розробники, газодетонаційний міномет стріляє тихіше, ніж його артилерійський аналог. За допомогою нового пристрою міна влучає в ціль без використання порохового заряду. Натомість застосовують технологію суміші кисню і газу", - про це повідомляє 5 канал.

Новинку випробували на полігоні в Харківській області. Дальність польоту снаряду становить від 10 метрів до 1,5 кілометра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили будинок, який можна скласти за добу

"Порохові заряди, перш за все, старіють, втрачають свої балістичні характеристики – газодетонаційний снаряд створюється безпосередньо перед пострілом, він стабільний", - розповідає начальник кафедри хімії факультету військової підготовки НТУ "ХПІ" Олександр Сакун.

Це, за його словами, дає можливість змінювати дальність пострілу без зміни кута підвищення міномету.

"Може противник десь приховатися за якимись спорудами. І тут у нас нема засобів, в цьому випадку ми міномет застосовуємо наступним чином: це буде стрільба напівпрямою наводкою, тобто ми за допомогою танкового прицілу вимірюємо дальність, датчики, які є на машині, вимірюють поточний кут міномету по відношенню до земної поверхні, автоматично комп'ютер розраховує потужність пострілу, і на цю дальність робиться постріл – таких функцій немає ні в кого", – наголосив начальник кафедри бронетанкового озброєння та військової техніки факультету військової підготовки НТУ "ХПІ" Костянтин Коритченко.

Такий пристрій поки експериментальний, проте харківські науковці сподіваються що військові оцінять його бойові можливості.

Зараз ви читаєте новину «Створили міномет, який стріляє без пороху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути