середа, 17 січня 2018 18:03

Повідомили, чому в університеті Шевченка навчання розпочнуть весною

Повідомили, чому в університеті Шевченка навчання розпочнуть весною
До березня у КНУ триватиме практика. Фото: Спільне

Навчання в аудиторіях Київського національного університету розпочнуть у березні. Причина - холод у корпусах вузу. Відповідна заява з'явилася на офіційному сайті вищого навчального закладу.

"Такий графік роботи маємо вперше. Його погодили ще у березні торік, щоб зменшити перебування в навчальних корпусах у найхолодніший зимовий період. Раніше сесія тривала у січні. Канікули - у січні та лютому. Нинішнього навчального року іспити провели у грудні. З 24 січня після канікул у студентів почнеться місяць самостійної роботи і практики. На одних факультетах її перенесли з літніх місяців. На інших - практика проходить у лютому традиційно. Крім того, у Військовому інституті, Інституті біології та медицини, коледжі, ліцеї та підготовчому відділенні вузу у цей період триватиме звичайне навчання", - розповідає Gazeta.ua проректор з науково-педагогічної роботи університету Володимир Бугров.

Перервати навчання у лютому попросив Студентський парламент ще торік. Усі навчальні плани скорегували відповідно до графіка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найкращі українські вузи отримають базове фінансування - Гриневич

"Для нас це не стало несподіванкою. До такого розгортання подій готувалися ретельно і виважено. Врахували досвід минулого року. Університет заздалегідь видав усі необхідні нормативні акти щодо графіків навчання. З ними ознайомились і викладачі, і студенти. Жодних змін у навчальному плані не відбулося. Студентам вичитали увесь необхідний матеріал, провели усі контрольні та самостійні роботи, семінари та лекції. Змін зазнав лише хронологічний розпорядок. На рівні кафедри триває запланована на навчальний рік робота як освітньо-наукового складу, так і робота зі студентами", - пояснює Gazeta.ua завідувач кафедри історії філософії філософського факультету КНУ Тарас Кононенко.

Ні викладачі, ні студенти від такого графіку не постраждають, кажуть у вузі. Студентам вичитали необхідні години. Викладачі отримуватимуть заробітну плату.

"У нас буде переддипломна практика - написання магістерської роботи. За домовленістю з моїм науковим керівником, у цей період я маю здати чернетку. Тому під час практики відвідуватиму бібліотеку, доопрацьовуватиму джерела та писатиму текст. З науковим керівником деталі написання роботи обговорюємо електронною поштою чи телефоном. Ходити в університет не потрібно", - каже Gazeta.ua Катерина Романенко, студентка 2 курсу магістратури спеціальності "журналістика і соціальні комунікації".

Експерти кажуть, що грошей не вистачає усім університетам у країні.

"Деякі університети виходять із ситуації за рахунок іноземних студентів, великої кількості контрактників, високої плати за навчання чи тривалих канікул. Але університет Шевченка у цій ситуації виняток. Йому в спадок від Союзу дісталися дуже енергонеефективні будівлі. У деяких корпусах діє так звана система нагнітання тепла - насоси розносять тепло по аудиторіях масивними трубами. Такий спосіб дуже затратний. У радянські часи ніхто не думав про ціну на газ і економію, тому й використовували подібні системи. Зараз на зміну такого типу опалення потрібні значні кошти та інвестиції", - пояснює Gazeta.ua експерт із вищої освіти аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний.

Експерт з енергетики Андрій Герус повідомив, що КНУ до весни скасував заняття через відсутність коштів для оплати за тепло та електроенергію. У вузі цю інформацію спростували. Повідомили, що оплату за комунальні послуги вже провели.

Зараз ви читаєте новину «Повідомили, чому в університеті Шевченка навчання розпочнуть весною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути