Ексклюзиви
пʼятниця, 17 липня 2020 11:03

Сьогодні розпочнеться найбільш вражаючий літній зорепад

Сьогодні розпочнеться найбільш вражаючий літній зорепад
Метеорний потік Персеїди – це гігантський шлейф пилових частинок, випущених кометою Свіфта-Таттла. Фото: pixabay

Найбільш видовищний літній метеорний потік Персеїди починається сьогодні.

Таке астрономічне явище ще називають серпневий "зорепад", адже пік його припадає саме на цей місяць, пише "Уніан".

Метеорний потік Персеїди – це гігантський шлейф пилових частинок, випущених кометою Свіфта-Таттла. Вона літає Сонячною системою, роблячи оберт навколо Сонця раз на 135 років. Хвіст комети Свіфта-Таттла складається з частинок льоду, пилу і порід. Ці частинки врізаються в нашу атмосферу на швидкості понад 150 тис. км/год. На такій швидкості вони спалахують і згорають, утворюючи в небі яскраві прочерки. Це видовищне явище називають "падаючими зірками", хоч насправді це лише падаючий пил.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Казкові зорепади та "поцілунок планет": які космічні явища вразять нас 2020 року

Метеорний потік Персеїди відбувається щорічно. Цього року "зорепад" триватиме з 17 липня до 24 серпня. Максимально активним і помітним він буде у ніч з 12 на 13 серпня. А пік його потужності припаде приблизно на 03:00, тобто перед світанком. За безхмарної погоди можна буде побачити близько 60 спалахів на годину.

Аби побачити метеорний потік Персеїди, не треба мати спеціальних приладів. Зорепад добре видно неозброєним оком, але найкраще за містом.

Години між північчю і світанком - це найбільш оптимальний час спостереження. Дивитися треба на північний схід, адже всі падаючі зірки вилітають з однієї точки, яка розташовується в сузір'ї Персея. Тому цей метеорний потік і має назву Персеїди. Для тих, хто не матиме змогу спостерігати за явищем з найбільш зручного для цього місця, NASA вестиме трансляцію на сайті та своєму каналі в Youtube.

Комету Neowise буде видно з Землі без телескопів. Спостерігати космічний об'єкт можна до кінця місяця. Комета є найяскравішим об'єктом за 7 років. Офіційна її назва C/2020 F3. Її помітили за допомогою супутника Neowise в кінці березня.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні розпочнеться найбільш вражаючий літній зорепад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути