Ексклюзиви
середа, 15 травня 2019 18:35

Що робити, щоб дитина не стала вигнанцем у школі: поради психолога

Що робити, щоб дитина не стала вигнанцем у школі: поради психолога
Психолог пояснив, що робити щоб дитина не стала вигнанцем у школі Фото:5 канал

За останніми дослідженнями майже 13 % учнів мають претензії до своїх однокласників, а близько 7,5 % – до вчителів.

Майже 33 % учнів не почувались щасливими під час навчання у початковій школі. Про це йдеться у висновках авторів моніторингового дослідження якості початкової освіти, що присвячено питанням булінгу у початковій школі в Україні.

Чимало випускників початкової школи свідчать про те, що їм кілька разів на місяць, на тиждень або й щодня в школі доводилось чути образливі слова на свою адресу. Серед опитаних таких дітей була більша частина. Також вони стикалися з випадками своєрідної ізоляції від колективу, коли інші діти не брали їх до ігрової або якоїсь іншої групової діяльності.

Крім цього 15,6 % випускників початкової школи наражалися, крім психологічного насилля через слово, ще й на фізичне з боку однолітків чи старших учнів кілька разів на місяць. Також 6,1 % і 3,7 % випускників – кілька разів на тиждень або щодня відповідно.

- Будь-яка дитина може стати вигнанцем. Зазвичай не вписуються у компанію ті, хто чимось виділяються і привертають увагу певними особливостями, - говорить практичний психолог Ольга Крамаревич.

Які діти найчастіше не вписуються у компанію?

Під цю категорію можуть потрапляти діти з певними фізичними вадами чи зовнішніми відмінностями: кольором волосся або ті, хто носить окуляри. Абсолютно однаково можуть цькувати дитину, яка є бідною і ходить у немодних чи старих речах і аналогічно ту, яка є з багатою сім'ї та носить тільки брендовий одяг.

Як чинити вчителям, якщо в класі є учень, якого всі уникають та цькують?

- У жодному разі не ігнорувати таку ситуацію. "Випади" зі сторони інших школярів потрібно одразу ж присікати. Такий школяр повинен впевнитись, що йому завжди нададуть допомогу і він не буде висміяний з боку дорослих. Дитина не має боятися просити про захист, бо вона може замкнутися у собі. Для цього вчитель має вибудувати з учнями дружні стосунки, сповнені довіри. Також, потрібно проводити виховні бесіди про шкоду такої поведінки. Варто звернутися до шкільного психолога. Той зі свого боку може проводити спільні тренінги та ігри, про відмінність дітей та привчати їх до толерантності.

Як поводитись учневі, якщо проти нього уже застосовують психологічне або фізичне насилля?

- При найперших ознаках знущання не мовчати про це і не боятися звернутися за підтримкою до когось із старших. Це може бути вчитель, шкільний психолог чи лікар і навіть директор. Обов'язково розповісти про ситуацію батькам. Їм теж не потрібно легковажно ставитися до того, що над школярем чинять будь-яке насильство. Їй потрібно чітко донести, що така поведінка шкодить її здоров'ю, є неправильною і навіть незаконною

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки часу в день люди витрачають на пліткування - дослідження

Чому виникає булінг і яка його найбільша небезпека?

- На мою думку, це закони розвитку групи. Адже завжди у ній були лідери, але були і вигнанці. Проте з часом, поведінка дітей стає все жорстокішою. Якщо раніше найбільш образливою річчю була кличка, то тепер може дійти і до бійки. Така агресивна поведінка пов'язана із вихованням. Це може бути гіперопіка, недостаток батьківської любові чи вседозволеність. Цьому сприяє і перегляд агресивних фільмів та мультфільмів чи малоактивний спосіб життя. Як наслідок, увесь негатив, який накопичився, виплескується через булінг.

Що робити батькам, якщо проти їхньої дитини чинять булінг?

- У такій ситуації необхідно розмовляти із вчителем, психологом та дирекцією школи. Не можна залишати ситуацію на "самотік". Дуже важливо, щоб дитина не замкнулася у собі. Для цього потрібна батьківська підтримки, регулярне спілкування і знову ж таки, школяр має відчувати безпеку та захист. Можна просити допомоги у різних інстанціях, як Національна дитяча "гаряча лінія" чи громадська організація "Ла Страда - Україна". Тривожним дзвінком можна вважати й те, що батьки дізнаються про булінг безпосередньо не від дитини. Це свідчить, що вона їм не повністю довіряє. Її обов'язково необхідно відновлювати.

Найбільш радикальним методом є зміна школи. Проте, якщо всі вище перелічені методи не допомагають, тоді це єдиний варіант, щоб не допустити більш серйозних наслідків.

Як діяти, якщо Ваша дитина займається булінгом?

- Потрібно проводити з дитиною бесіди про права людини та дитини, які є рамки особистості, наводити аналогії, коли ці права порушуються, які можуть бути наслідки. Крім цього, батьки повинні бути авторитетом для дитини. Потрібно переглянути методи виховання. Важливо, щоб їхня позиція щодо шкоди булінгу була чіткою та незмінною і вони про це наголошували школяру. У такий період батькам варто більше приділяти уваги дитині, налагоджувати взаємозв'язок і доносити інформацію про небезпеку булінгу.

Чи впливає поведінка батьків на те, як чинять їхні діти?

- Безперечно. Коли виникає така ситуація, батькам потрібно обов'язково переглянути свої дії. Адже дитина бере з них приклад, часто копіює їх поведінку. Так, якщо мама з татом часто втручаються в особистий простір своєї дитини, то вона вважає, що їй теж дозволено порушувати "кордони" інших. Будь-яка її агресія чи тривожність "йде" від сім'ї. Якщо самотужки не вдається подолати проблему, тоді варто звернутися до сімейного чи шкільного психолога.

Зараз ви читаєте новину «Що робити, щоб дитина не стала вигнанцем у школі: поради психолога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути