понеділок, 09 серпня 2021 18:46

Що робити, аби науковці не їхали з країни - вчений дав відповідь

Що робити, аби науковці не їхали з країни - вчений дав відповідь
Доктор біологічних наук, провідний науковий співробітник Інституту молекулярної біології і генетики НАН України Олександр Солдаткін тримав іменну стипендію Верховної Ради для розробки та оптимізації нових підходів створення електрохімічних мультиферентних біосенсорів. Фото надав Олександр Солдаткін

Наприкінці липня 12 молодим науковцям Національної академії наук призначили іменні стипендії Верховної Ради. Щомісяця отримуватимуть грошову виплату у розмірі п'яти прожиткових мінімумів. Серед стипендіатів доктор біологічних наук, провідний науковий співробітник Інституту молекулярної біології і генетики НАН України Олександр Солдаткін.

"Отримав іменну стипендію Верховної Ради для розробки та оптимізації нових підходів створення електрохімічних мультиферентних біосенсорів. Ці пристрої можуть застосовуватись в різноманітних галузях - медичній діагностиці, моніторингу довкілля, контролю якості продуктів харчування, військовій галузі. Найбільш поширеним комерційним прикладом ферментних біосенсорів є глюкометр, який використовують хворі на цукровий діабет. Інший варіант біосенсора - тест-система для визначення лактату, що застосовують для контролю фізичних навантажень в спортивній медицині. Наш відділ займається розробкою і більш складних біосенсорів. Це дає змогу значно розширити діапазон речовин, що необхідно визначати", - розповів Олександр Солдаткін кореспонденту Gazeta.ua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені б'ють на сполох: у Ґренландії масово тануть льодовики

Для підтримки молодих вчених існують різні державні програми, але цього недостатньо, щоб зупинити відтік кадрів з України, каже він.

"Рік тому запрацював Національний фонд досліджень України із спеціальними грантами для вчених. Завдяки цьому науковці можуть отримувати пристойну заробітну плату. Але цього недостатньо. Задля зупинки масового відтоку молоді з країни, необхідно вирішити проблему житла. Адже молодий вчений із мінімальною зарплатнею в наукових установах не в змозі навіть винаймати житло. Забезпечення житлом молодих вчених заохотить їх працювати саме в наукових установах нашої держави", - поділився Солдаткін.

Австралійські вчені розробили новий безболісний неінвазивний тест для діабетиків. Він має полегшити процес перевірки рівня цукру в крові.

Тест використовує фермент для створення реакції при контакті з глюкозою в слині. Вчені сподіваються, що тепер можна буде відмовитись від проколювання пальця для вимірювання цукру.

Зараз ви читаєте новину «Що робити, аби науковці не їхали з країни - вчений дав відповідь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути