вівторок, 27 березня 2018 12:33

Школяр створив дешевий сонячний колектор

17-річний Олександр Марчук став призером Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проектів еколого-натуралістичного напряму в категорії "Ресурси енергозбереження".

Автор: Фото з особистого архіву Юрія Купріюка.
  Олександр Марчук з вчителем Юрієм Купріюком.
Олександр Марчук з вчителем Юрієм Купріюком.

Він змайстрував сонячний колектор. Навчається в 11 класі у селі Привітне Локачинського району Волинської області. Майже 3 місяці працював над пристроєм у Будинку школяра. Там з 8 класу відвідує гурток технічної творчості.

"Для створення пристрою використали підручні матеріали. Щоб зробити головну частину колектора - абсорбер, зварювали латунні трубки. Зварену конструкцію вклали у дерев'яну коробку. Ящик теплоізолювали мінеральною ватою. Абсорбер помістили на дні рами трубками догори. Колектор накрили листом скла, стики загерметизували герметиком. Накопичувальним баком став газовий балон. Його пофарбували у чорний колір, щоб він краще притягував тепло. Рама колектора — 2 квадратні метри. Сам пристрій важить 50 кілограмів. Газовий балон вміщає до 40 літрів води. Але потужності абсорбера вистачить, щоб нагріти від 100 до 200 літрів", - розповідає Gazeta.ua розробник Олександр Марчук.

Пристрій використовує енергію сонця. Саме вона перетворюється у тепло для нагрівання води.

На розробку витратили 3,5 тисячі гривень. Заводський колекторо коштує 42 тисячі гривень

"Від сонця в абсорбері нагрівається вода. Відбувається перетворення сонячної енергії у теплову. Рідина нагрівається і піднімається доверху. Гаряча вода надходить у теплообмінник, встановлений у накопичувальному баці. Охолоджуючись, вода віддає своє тепло холодній воді у баці. Далі вона переміщається вниз і вже охолодженою спускається назад в абсорбер. Де знову нагрівається. Виходить така кругова система нагрівання води. Нагріта вода відбирається через вихідний отвір у верхній частині баку", - пояснює школяр.

Наразі розробники працюють над вдосконаленням власноруч змайстрованого колектора.

"У нашій місцевості буває град. Скло у рамі може побитися. Щоб цього не сталося, його можна замінити протиударним склом або сконструювати засоби захисту для звичайного скла, Також можна утеплити або замінити труби і бак, щоб вода якомога довше залишалася теплою, - додає Олександр Марчук.

Сконструйований пристрій нічим не поступається заводській моделі. Натомість у декілька разів дешевший. Розробка обійшлася у 3,5 тис. грн. На ринку колектор коштує майже 45 тис. грн.

Сонячна енергія – безкоштовна. 6-7 місяців у році можна отримувати теплу воду для господарських потреб. А в інші місяці – ще й допомагати системі опалення.

Патент виробу — річ не з дешевих

"Пристрій найкраще працює у спекотні літні дні. Він нагріває воду до 70 градусів. Колектор можна встановити, замість звичайного бойлера. Гаряча вода подаватиметься в душ чи на кухню. Якщо допрацювати систему і встановити двигуни для викачування води, то можна обігрівати помешкання або теплиці. Щоб користуватися колектором взимку, систему потрібно заповнити рідиною, яка не замерзатиме, - антифризом", - пояснює Gazeta.ua наставник школяра Юрій Купріюк. Він викладає трудове навчання у місцевій школі. 15 років веде гурток технічної творчості у Будинку школяра. Під його керівництвом учні створили пристрій для вимірювання побутового шуму, безшумний термоелектричний холодильник, апарат вимірювання глюкози в крові. Вони також ставали призерами обласних та всеукраїнських конкурсів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український хімік створює екологічні джерела освітлення в Швеції

Користь від пристрою буде, якщо запатентувати винахід. Це можливо, можливо, але це складно. Бюрократична тяганина займає багато часу, кажуть розробники. Крім того, патент обійдеться у чималу суму.

"Отримати патент - річ не з дешевих. На колектор ми використали менше грошей, ніж обійдеться його патент. А бюрократична тяганина може затягнутися на кілька років. Користь від патенту буде тоді, якщо цей винахід хтось придбає і запустить у виробництво. Тоді розробникам надходять відсотки від кожного використаного пристрою", - каже Юрій Купріюк.

Школяр з Андорри 18-річний Давід Агілар зробив собі роботизований протез з деталей конструктора Lego. Відео з результатами роботи юнак виклав на своєму каналі в YouTube. Девід закінчує школу з технічним ухилом. Він народився з недорозвиненою правою рукою і дуже хотів виправити цей недолік.

Зараз ви читаєте новину «Школяр створив дешевий сонячний колектор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути