пʼятниця, 11 травня 2018 10:15

Сфотографували молоду екзопланету

Астрономи з Нідерландів зафіксували невідому раніше екзопланету.

Малого "компаньйона" у молодої подвійної зірки CS Cha помітили науковці з Лейденського університету, пише "Свідок".

Планета розташована за 600 світлових років від Землі. Вона рухається разом з бінарної зіркою. Як виглядає супутник зірки і як він сформувався, поки що неясно.

"Об'єкт оточений власним пиловим диском. Він блокує велику частину світла. Тому ми навряд чи можемо визначити масу супутника. Це може бути коричневий карлик, а також супер-Юпітер. Світло об'єкта сильно поляризоване. Така перевага в напрямку поляризації зазвичай відбувається, коли світло розсіюється по шляху", – каже астроном Крістіан Гінскі з Лейденського університету.

Автор: svidok
 

Зірка CS Cha розташована в зоряноутворюючій області в сузір'ї Хамелеона. Зірка молода. Її вік від 2 до 3 млн років. Небесне тіло оточене протопланетним диском пилу і газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У NASA заявили про різке скорочення морського льоду в Арктиці

Дослідники планують вивчати зірку і її супутник за допомогою телескопа ALMA

"Як тільки ми досконало вивчимо систему, її можна буде вважати еталонною системою для пояснення сценаріїв формування планет і коричневого карлика", – каже науковець.

Вченим вдалося зробити унікальний знімок Марса з відстані 400 км. Для цього науковці використали космічний апарат ExoMars Trace Gas Orbiter. В кадр потрапила 40 кілометрова площа планети, на якій пісок, грязь та лід. Знімок був зроблений під час дослідницької програми ExoMars.

Зараз ви читаєте новину «Сфотографували молоду екзопланету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути