Ексклюзиви
понеділок, 19 грудня 2022 13:47

Сергій Токарєв з Roosh розповів про виклики українського IT під час та після війни

Жодна країна у світі за останні сто років не мала такого потенціалу, який матиме Україна після перемоги, впевнений Founding Partner Roosh Сергій Токарєв. Про це він заявив у коментарі українському виданню dev.ua. За його словами, після війни в Україну можуть приїхати десятки тисяч кваліфікованих ІТ-спеціалістів, досвід та навички яких можуть піти на користь країні. Водночас, будуть і проблеми.

Автор: Roosh
  Сергій Токарєв: "Після війни співпраця та допомога Україні буде трендом, до якого захочуть долучитися багато гравців світового ІТ-ринку"
Сергій Токарєв: "Після війни співпраця та допомога Україні буде трендом, до якого захочуть долучитися багато гравців світового ІТ-ринку"

Серед них Токарєв вбачає залучення інвестицій в технологічну сферу. Іноземні інвестори вимагають релокації в безпечніші місця ключових команд проєктів. Це не дивно, бо через війну кількість ризиків, повʼязаних не тільки з працездатністю, але й з існуванням компаній, сильно збільшується. Крім того, попри незламність та стійкість українців, війна все ж впливає на продуктивність. Особливо це помітно під час блекаутів.

Зважаючи на це, спрогнозувати майбутнє української ІТ-індустрії важко, але все ж можна помітити декілька тенденцій.

Наприклад, вже доволі багато людей повернулись в Україну, та зокрема у Київ, влітку – коли саме наземна загроза нападу на столицю стала мінімальною. І люди продовжують повертатись. Та Токарєв вважає, що після війни в країну повернеться ще чимало українців – тих, що емігрували з країни ще в 90-х роках та на початку 2000-х. Ці люди вже активно допомагають країні грошима та ресурсами. І в них є жага відбудувати економіку країни після війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бізнес за кордоном: де і що запускають українці

Також він вважає, що до України після перемоги може приїхати чимало іноземців. Розповідає, що це великий шанс для Украни перейняти різноманітний досвід десятка тисяч розумних людей, які ринуть в країну.

Водночас, коли для чоловіків знімуть заборону на виїзд, деякі спеціалісти поїдуть за кордон – насамперед, ті, які працюють у ІТ-компаніях, що відкрили офіси в інших країнах. Деякі з таких технологічних фірм вже перевезли за кордон свої ключові команди (core-команди) та можуть повністю релокувати свої офіси за межі України.

Водночас після війни співпраця та допомога Україні буде трендом, до якого захочуть долучитися багато гравців світового ІТ-ринку. Це має позитивно вплинути на кількість продуктових технологічних компаній в країні. Також буде зміцнюватись співпраця ІТ-сектору з державою – зокрема, у сферах military tech та artificial intelligence (AI). Адже саме така кооперація може дати найкращі результати.

Чимало українських ІТ-фахівців можуть вийти на глобальний технологічний ринок праці. Зараз у світі котиться хвиля масових скорочень. За прогнозами бізнесмена та інвестора, ця тенденція може продовжитись. Наприклад, умовно багато ІТ-компаній з США будуть переводити працівників на аутсорс, а у штаті залишать невелику кількість. Враховуючи те, що в Україна має професійну та доволі доступну за вартістю робочу силу, невдовзі українські ІТ-спеціалісти зможуть зайняти позиції звільнених співробітників за кордоном.

Сергій Токарєв додає, що в Україні, як і в світі загалом, зараз спостерігається дефіцит висококваліфікованих інженерів (особливо hardware) та продакт-менеджерів. Тож саме на ці спеціальності в Україні, як і всюди, буде великий попит.

Roosh – це група технологічних на інвестиційних компаній. Їхня діяльність сфокусована на штучному інтелекті (AI) та машинному навчанні (ML). Компанія заснована під час пандемії COVID-19, а розвиток приходиться на період повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. В Roosh входять такі проєкти, як-от: AI-/ML-спільнота AI HOUSE, університет SET University, стартапи Reface і ZibraAI, венчурна студія Pawa, венчурна фірма Roosh Ventures, науково-дослідна компанія Neurons Lab. Зокрема, Roosh Ventures включає декілька десятків стартапів із США та країн Європи. За рік вона інвестує у свої проєкти близько $20-25 млн. Глобальна мета групи компаній Roosh – перетворити Україну на найбільший хаб у Східній Європі для AI- та ML-проєктів.

Цього року Roosh купила некотрольний пакет акцій компанії Neurons Lab. Це перший проєкт, у який інвестував Roosh з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Стартап Neurons Lab розробляє технологічні рішення на основі штучного інтелекту (AI).

Зараз ви читаєте новину «Сергій Токарєв з Roosh розповів про виклики українського IT під час та після війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути