понеділок, 13 серпня 2018 07:25

Секс-педагог порадила книги про сексуальне виховання дітей

Секс-педагог порадила  книги про сексуальне виховання дітей
Сексуальна просвіта - це в останню чергу про секс. Фото: tanuuusa

В українській освіті немає поняття і концепції сексуальної просвіти, каже секс-педагог Юлія Ярмоленко.

"Більшість людей акцентує увагу на слові "секс". Батьки думають, що дітей будуть навчати, як займатися сексом та в яких позах. Я завжди говорю: сексуальна просвіта - це в останню чергу про секс. У першу чергу - про гігієну, про фізіологію, про розуміння свого тіла", - пояснює фахівець.

Юлія Ярмоленко радить, що читати батькам з сексуальної освіти дітей і підлітків?

1. Дебра Хаффнер "Від перших побачень до дорослого життя".

Одна з кращих книг для батьків підлітків. У ній про секс, алкоголь, наркотики, ризиковану поведінку, першу закоханість, суїциди.

Після прочитання книги дорослі отримають відповіді на найпопулярніші питання, що стосуються сексуального виховання. Зокрема, як ставитися до романтичних стосунків підлітків, з якого віку потрібно перестати їх контролювати, як розмовляти про безпечний секс, що робити, якщо підліток заявить про свою гомосексуальну орієнтацію.

2. Альберто Пеллау "Занадто рано. Секс-виховання в епоху інтернету".

Книга дуже практична. Містить приклади діалогів батьків і дітей на різні теми. Зокрема, оступ до порно з малих років, що таке секстинг і кіберзалякування, як дітей втягують в дитячу порнографію через соціальні мережі, як самі батьки сексуалізують дітей через одяг і поведінку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як пояснити дитині, що таке секс

3. Лінн Понтон "Сексуальне життя підлітків. Відкриття таємного світу підростаючих хлопчиків і дівчаток".

Книгу написала дитячий психіатр, яка більше 10 років працювала з підлітками. Детально описані діалоги підлітками, які стикаються з заборонами, приниженнями, образами, міфами, стереотипами, примусу, пов'язаними зі сферою сексуальності.

Серед піднятих у книзі тем - сексуальна орієнтація, рання вагітність, мастурбація, як доступність віртуального сексу і спілкування впливає на сексуальність підлітків, чому вони відмовляються від презервативів і як можна це змінити.

Одна з найскладніших ситуацій для батьків, коли дитина у віці 3-6 років запитає, звідки беруться діти. Як вийти із незручної ситуації розуміє не кожний дорослий.

Зараз ви читаєте новину «Секс-педагог порадила книги про сексуальне виховання дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути