середа, 19 серпня 2020 13:15

Ракета Маска вшосте успішно повернулась на землю

Ракета Маска вшосте успішно повернулась на землю
У SpaceX поставили черговий рекорд з повторного використання ракет. Фото: pixabay

Після рекордного 6-го запуску на Землю повернувся 13-метровий багаторазовий обтічник ракети Falcon 9.

Ілон Маск опублікував відео його приземлення на величезну мережу на кораблі поблизу Флориди, пише "Новое время".

Перевага компанії SpaceX над іншими ракетобудівними підприємствами є багаторазове використання своїх ракет. Повернення прискорювачів і обтікачів на Землю та їх повторний запуск дозволили SpaceX значно здешевити вартість відправлення вантажу та людей у космос, що вдарило по іншим комерційним операторам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маск влаштує космічне шоу з Falcon 9

У SpaceX поставили черговий рекорд із повторного використання ракет: 18 серпня 2020-го обтічник Falcon 9 запустили вшосте. Крім того, подія стала знаковою для історії компанії, - це був сотий запуск команди Ілона Маска з початку перших польотів 2006-го. Ракета Falcon 9 на цей раз відправила чергову партію з 58 супутників для інтернету Starlink, а також кілька супутників для іншої компанії.

Найцікавішим стало повернення обтічника ракети. Ілон Маск опублікував у Twitter відео з падінням 13-метрового обтічника на величезну сітку, встановлену на кораблі. Обтічник важить майже тонну, і після виконання свого завдання з доставки вантажу на певну висоту, він повертається на Землю, розкриваючи парашути і передаючи GPS-сигнал. Це дозволяє пошуковій групі на кораблі завчасно розрахувати місце падіння обтічника і забезпечити йому м'яку посадку на спеціальну сітку. Вартість цього обтічника становить близько $6 млн, тому його повторне використання дозволяє компанії економити багато грошей. У той же час, обтічник треба безпечно повернути на Землю, запобігши його падінню в солону воду.

У SpaceX також використовують автоматичні системи посадки на плавучі платформи у океані для своїх прискорювачів. Однак, вони не завжди працюють так, як потрібно.

Запуск ракети відбувся о 16:31, за київським часом, із бази військово-повітряних сил США на півночі мису Канаверал у штаті Флорида. У межах даного запуску на орбіту вирушила чергова партія з 58 інтернет-супутників місії Starlink 10 v1.0 з трьома додатковими супутниками SkySat-19, -20 і -21 для Planet Labs за програмою райдшерінга SmallSat Rideshare Program.

Зараз ви читаєте новину «Ракета Маска вшосте успішно повернулась на землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути