вівторок, 18 серпня 2020 08:07

Маск влаштує космічне шоу з Falcon 9

Маск влаштує космічне шоу з Falcon 9
Ракета Falcon 9 виведе на орбіту 58 міні-супутників. Фото: unsplash.com

Важка ракета-носій Falcon 9 у вівторок має стартувати на орбіту з черговою партією з 58 мінісупутників для поповнення орбітального угрупування глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink.

Про це з посиланням на компанію-розробника SpaceX повідомляє Інтерфакс.

Запуск планують здійснити о 10:31 за часом Східного узбережжя США (17:31 за Київським часом) зі стартового комплексу LC-40 на космодромі NASA на мисі Канаверал в штаті Флорида.

Це буде вже одинадцятий вивід на орбіту групи інтернет-супутників Starlink, починаючи з травня минулого року.

Попередню партію з 57 супутників Starlink запустили 7 серпня. Нинішнє орбітальне угруповання SpaceX вже складається з 595 космічних апаратів. В даний час компанія SpaceX є найбільшим супутниковим оператором в світі.

У рамках програми супутнього запуску ракета також має вивести на орбіту три малих космічних апарати масою 100 кг дистанційного зондування Землі SkySat компанії Planet Lab. Її угруповання, що складається з 18 супутників, здатна генерувати зображення Землі з дозволом близько 72 сантиметрів.

Перша багаторазова ступінь ракети-носія SpaceX, яка використовується для запусків вже в шостий раз, повинна зробити керовану посадку на плавучій платформі Of Course I Still Love You, яка знаходиться в Атлантиці приблизно 630 км від космодрому на мисі Канаверал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: SpaceX поставлятиме ракети для збройних сил США

Крім того, спеціальні рятувальні морські судна Ms. Tree і Ms. Chief в Атлантиці спробують "зловити" в надводні мережі обидві стулки обтічника головної частини ракети, які після відділення будуть спускатися на парашутах. Повторне використання обтічника дозволяє економити компанії SpaceX до $6 млн при запусках своїх ракет.

У перспективі компанія SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тис. космічних апаратів даного типу (а в подальшому - з 30 тис.) Для створення повномасштабної мережі, яка дозволить забезпечити жителів Землі широкосмуговим доступом в інтернет в будь-якому куточку планети.

SpaceX повідомила, що вже в 2020 році супутники забезпечать інтернет-покриттям всю територію Північної Америки, а до 2021 року буде охоплена майже вся планета. Загальна сума інвестицій, спрямована на реалізацію проекту, оцінюється в $10 млрд.

7 серпня компанія SpaceX Ілона Маска успішно запустила на орбіту ракету-носій Falcon 9. Таким чином, ракета відправила на орбіту чергову партію з 57 інтернет-супутників у рамках місії Starlink 9 v1.0.

Зараз ви читаєте новину «Маск влаштує космічне шоу з Falcon 9». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути